Реклама / Ads
4| 2923 |15.04.2024 НОВИНИ

Русия и Китай заобиколят данъци и санкции - търгуват с мед, маскирана като скрап

.
Руската медна компания (RCC) и китайски фирми са избегнали данъци и са заобиколили последиците от западните санкции, като са търгували с нови медни пръти, маскирани като скрап, съобщиха за Ройтерс трима източници, запознати с въпроса.
 

Според източниците медната тел е била нарязана на парчета в отдалечения регион Синцзян-Уйгур от посредник, за да бъде трудно да се различи от скрап, което е позволило на износителите и вносителите да се възползват от разликите в тарифите, прилагани за скрап и нов метал.

Руското експортно мито върху медните пръти беше 7% през декември, по-ниско от 10% налог върху скрап. Вносът на медни пръти в Китай пък се облага с 4% данък и няма мито върху вноса на скрап от Русия.





Продажбите на нов метал, маскиран като скрап, които са започнали през декември, се отразяват като несъответствие между китайските и руските данни.

Китайските митнически данни показват, че Китай е купил значително повече меден скрап от Русия от декември, докато руски данни, получени от Ройтерс от доставчик на търговски данни, показват, че количеството скрап, изнесено за най-големия търговски партньор на страната, е незначително.

 

В отговор на запитване на Ройтерс за несъответствието руските митници казаха: "Федералната митническа служба временно не предоставя данни за външната търговия". Тя спря да публикува данни за търговията през април 2022 г. малко след нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава пазарът разчита на търговски доставчици.

 

На въпрос за търговията с медни пръти за китайски фирми, RCC, която е обект на западни санкции, каза, че доставя продукти само на руски компании. И не коментира повече.

 

Китайската митница в Синдзян, която граничи с Русия, не отговори на запитването на медията.

 

Китай се превърна в основна дестинация за руските компании, които искат да изнасят стоките си, след като Съединените щати наложиха санкции на Русия за нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

 

Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на китайски компании за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна.

 

Маскиране


Раздробяването на новоизработен меден валцдрат е ефективен начин за прикриване на нов материал, който изглежда много различно от скрап.

 

Новите медни дълги и тънки пръти с висока чистота, използвани главно за направата на захранващи кабели, обикновено са навити на спирали за по-лесно транспортиране.





За разлика от това медният скрап е смес от проводници, тръби и пръти, които вече са били използвани. Те се нарязват на парчета с размер на зърно или се навиват и пресоват като юфка за транспортиране.

 

Раздробяването е останало незабелязано, тъй като Китай ограничи достъпа до региона Синдзян в отговор на международните критики срещу уйгурските репресии, казаха източниците.

 

Освен финансовия стимул за избягване на данъци, нарязаният метал е по-труден за идентифициране и проследяване, което го прави по-лесен за продажба на китайски производители.

 

Теоретично няма правни пречки, които да попречат на Китай да купува метал от руски фирми под западни санкции, но производителите все пак са предпазливи, опасявайки се да не загубят експортен бизнес в полза на купувачи, които се опитват да избегнат предоставянето на каквито и да е средства на Русия.

 

Санкциите също могат да означават трудности при обработката на плащания и заемането на пари. Източниците казаха, че някои китайски компании са създали нови екипи, за да се справят с бизнеса, свързан с Русия.

 

"Де факто медни пръти"


Миналия декември, според доставчик на търговски данни, китайските компании са направили общо пет покупки на продукти, етикетирани като „медни пръти“ от завода на RCC в района на Урал. Покупките, направени от базирана в Обединените арабски емирства организация, наречена Modern Commodity Trading DMCC, са генерирали приходи за приблизително 65 милиона долара, според доставчика на търговски данни.

 

Базираната в ОАЕ фирма не можа да бъде открита за коментар.

 

Русия никога не е била основен продавач на скрап от мед за Китай. От декември миналата година обаче вносът на меден скрап в Китай от Русия се е увеличил значително, показват данни на митниците.





Повечето от тях, 97%, или 6434 метрични тона, са преминали през границата Алашанкоу на Синдзян през декември.

 

Руските данни показват, че страната е продала само 73 тона меден скрап на Китай през същия месец.

 

През 2021 г. Китай е купувал средно 95.3 тона руски меден скрап, а през 2022 г. – 125 тона.

 

Обемите нараснаха рязко през последните няколко месеца, като месечният внос достигна 11 599 тона до февруари 2024 г.

 

Митническите данни за китайския внос на меден валцдрат не са публично достъпни.

 

Този скрап от Русия е де факто меден прът, но не е деклариран като прът. Не мога да разкрия повече подробности“, каза източник от китайски производител, който пожела да остане анонимен.


Той добави, че материалът може да бъде директно използван от производителите на медни проводници.

 

Докато руските данни показват минимален износ на скрап, през декември се наблюдава внезапно увеличение на износа на валцдрат.

 

Според данните, Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC – завод, управляван от RCC – е доставил 8 041 тона медна тел за Китай през граничния град Алашанкоу в Синдзян през декември в сравнение със само 1 618 тона през ноември.

 

Към днешна дата заводът за меден електролит в Кищим продава продуктите си само на местни компании“, казаха от завода в отговор на въпроси на Reuters относно продажбите си в Китай.


"Не сме следили по-нататъшната съдба на продуктите, така че няма какво да добавим към вече казаното".

 

Ройтерс, заглавието е на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2344 |15.04.2024 Полша получи 6,72 млрд. долара от фондовете на ЕС . 8| 2572 |15.04.2024 Иван Бакалов: Борисов е токсичен - България е негов заложник. Избори до откат . 5| 15927 |15.04.2024 Русия прилага "тактиката на амебата", смята военен експерт . 0| 2401 |15.04.2024 Норвегия прехвърля F-16 на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads