Реклама / Ads
94| 6095 |07.06.2013 НОВИНИ

Русия настоява за рестарт на АЕЦ "Белене"

.
АЕЦ Белене Източник: Булфото
България и Русия продължават преговорите за изграждането на газопровода "Южен поток" и спрения засега проект АЕЦ "Белене". Руската държавна корпорация "Росатом" може да оттегли иска си срещу Националната електрическа компания за 1,25 млрд. евро при условие, че проектът АЕЦ "Белене" бъде рестартиран.
 

Това стана ясно от думите на руският зам. енергиен министър Анатолий Яновски, който е на посещение в България заедно с бизнес делегация.

"Това беше първата опознавателна среща с вашия министър. Договорихме се да дадем задачи на компаниите, които се занимават с реализацията на тези проекти, за да може те да ускорят диалога помежду си", каза след срещата Яновски, цитиран от БНР. По думите му тема на продължилия около час разговор са били "енергийното сътрудничество, развитието му и въпросите, които стоят пред страните ни".

На срещата е станало известно, че строителството на българския участък на газопровода "Южен поток" може да започне до края на тази година. Служебният премиер Марин Райков беше изказал намерение проектът да бъде подложен на нов анализ.

Преди ден на международна конференция за бъдещето на ядрената енергетика стана известно, че от това дали България е готова да продължи проекта за АЕЦ "Белене" зависи дали Русия ще предяви иск в размер между 1 и 1.25 млрд. евро към страната ни.

Пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката уточни, че министър Стойнев е уверил госта си, че всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство. Правителството ще подкрепя дългосрочните взаимноизгодни отношения с Руската федерация на базата на двустранния диалог, откритостта и взаимния интерес, е казал министърът.

Около 70% от подготвителните работи по "Южен поток", предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности, информира пресцентърът.

Стойнев е подчертал, че България ще се съобрази с европейското законодателство при изграждането на тръбата, защото в противен случай е заплашена от санкции. "Решението за регулаторната рамка трябва да е общо за всички участници в проекта като се спазват задълженията от международните договори на страните", е казал Яновски.

"Бих искал да потвърдя намерението на нашето правителство за реализация на "Южен поток" и ние ще подкрепяме пред ЕК този проект", е допълнил българският министър.

По темата за АЕЦ "Белене" Стойнев е допуснал възможността да се актуализира финансово-икономическият анализ на проекта въпреки нелеката финансова ситуация в страната. Гостите са изразили готовност дискусиите да продължат, се посочва в прессъобщението.

Българският министър е предложил всеки проект да се разглежда поотделно и да не се допуска мнението по един от тях да влияе върху друг.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4896 |06.06.2013 Русия: На ход сте за “Белене” . 33| 5479 |31.05.2013 Рестартиране на АЕЦ „Белене” в близките дни няма да има . 1| 4922 |28.05.2013 За паник бутон настояват от Спешна помощ . 70| 5532 |23.04.2013 Я. Янев настоява за реакция на Прокуратурата по повод корупционни схеми в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads