Реклама / Ads
13| 6673 |27.11.2018 НОВИНИ

Русия пусна видео с „признания“ на украински моряци, НАТО подкрепи Украйна

.
Йенс Столтенберг
Руската Федерална служба за сигурност разпространи видеоклипове, които според нея съдържат признания на украински моряци, че са предизвикали вчерашния инцидент в Керченския проток, съобщи БНР.
 

На един от клиповете, мъж, представен като капитан 3-и ранг Владимир Лесовой заявява, че съзнателно е предприел „провокационни“ действия срещу руската гранична охрана, въпреки получените предупреждения.


На друг клип е показан мъж, представен като старши-лейтенант Андрей Драч от украинското военно контраразузнаване, който също твърди, че руската страна е предупредила екипажите на двата катера и влекача, преди да открие стрелба, а също така, че е действал по заповед.

 

И двамата мъже на клиповете, както и третият, представен като матрос Сергей Цибизов, заявяват, че са нарушили руските граници. При инцидента край Керч бяха ранени 6-ма украински моряци. Те и още 18 техни колеги остават задържани от руснаците в Керч, въпреки призивите на Евросъюза и НАТО за незабавното им освобождаване.

Киев отхвърли руските обвинения, че е извършил провокация, и на свой ред обвини Москва в „нова агресия“.

 

Всички членове на НАТО изразиха „пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна“. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след извънредно съвещание в Брюксел между представителите на държавите-съюзници и Украйна.


Столтенберг осъди действията на Русия при вчерашния инцидент в Керченския проток.

„Няма оправдание за употребата на военна сила срещу украинските кораби и екипаж. Затова призоваваме Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, които задържа вчера. Апелирам към спокойствие и сдържаност,“ каза генералният секретар на НАТО.

Той е получил уверения от украинския президент Петро Порошенко, че планираното военно положение няма да навреди на демократичните институции, нито на предстоящите избори в Украйна.

 

Русия определи инцидента край Керч като „планирана провокация“ и нарушение на териториалните ѝ води. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че националистите в Украйна могат да използват исканото военно положение за „груби“ нарушения на международното право.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6497 |26.11.2018 Ерик Рубин: Не искаме България да е обект на енергийна принуда от Русия . 3| 3854 |25.11.2018 Чешки министър: Русия е заплаха за Чехия и ЕС . 1| 3797 |22.11.2018 Пуснаха влаковете през Кресненското дефиле . 2| 6044 |22.11.2018 Венци Мицов: Когато и да бъде разпуснат този парламент, все ще е късно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads