Реклама / Ads
25| 2634 |14.08.2023 НОВИНИ

Руската рубла до ново рекордно дъно. Няма и 2 стотинки

.
Руската рубла се срина до поредно рекордно дъно. Към днешна дата тя се търгува за 0.018 български лева или под 2 стотинки. За последно такава ниска стойност руската рубла е отчела малко след началото на войната в Украйна - в средата на март тя се е търгувала за 0.016 лева.
 

Настоящите нива са най-ниското равнище на руската валута спрямо долара от около 17 месеца насам - тя поевтиня до ниво над психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар, пишат от агенция “Ройтерс”. Руската рубла загуби около една четвърт от стойността си спрямо долара, откакто Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г.

 

Руската централна банка посочва, че причина за резкия срив на рублата тази година е свиването на търговския баланс на страната - спад от 85% на годишна база през януари-юли.

 

Докато рублата се срива, икономическият съветник на Путин Максим Орешкин каза в статия за държавната агенция ТАСС, че Кремъл иска силна рубла и очаква нормализиране съвсем скоро.

 

"Основният източник на отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е меката парична политика. Централната банка разполага с всички инструменти, за да нормализира ситуацията в близко бъдеще и да гарантира, че лихвените проценти по кредитите ще бъдат намалени до устойчиви нива", твърди Орешкин.

 

В понеделник банката заяви, че не вижда рискове за финансовата стабилност от отслабването на рублата и даде още един силен сигнал, че е възможно увеличение на лихвените проценти съвсем скоро.

 

За да спре падането на рублата, Русия може да въведе отново по-строг капиталов контрол. Друг вариант би бил именно да се повишат лихвените проценти. Но това ограничава потенциала за икономически растеж и означава по-високи лихвени проценти за правителството, тъй като то се стреми да финансира военни операции в Украйна.


Миналата седмица Русия на практика изостави бюджетното си правило, като централната банка спря покупките на валута на финансовото министерство, за да се опита да намали нестабилността. Анализаторите се съгласиха, че тези мерки сами по себе си са твърде минимални по обхват, за да подкрепят значително валутата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2743 |13.08.2023 Над 100 000 души отново излязоха на протест в Тел Авив заради съдебната реформа . 0| 2562 |13.08.2023 15 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас . 1| 2750 |12.08.2023 Ново земетресение в Източна Турция . 18| 3077 |12.08.2023 Руската рубла - една от трите най-слаби валути в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads