Реклама / Ads
48| 7230 |01.10.2023 НОВИНИ

Руската църква е малко глупаво дете с жълто по устата пред Българската, има я благодарение на България

.
Цар Борис I, който покръства българите
Руската православна църква трябва да покаже на България своето влияние и могъщество. Недопустимо е да бъдат гонени руски свещеници заради абсурдни обвинения в шпионаж. Руската църква в София е руска територия и никой няма право, в това число Светия синод на БПЦ, да се разпорежда какво да се случва с нея и с нейни служители.
 

България, по примера на Украйна, тръгна по гибелен път, - плаши Игор Перминов, представящ се за познавач на Балканите.

 

Продължават и други нападки срещу решението за изгонването на руски църковни служители, които, според данни на ДАНС, са „съчетавали“ служението в храма с шпионски задължения към руските тайни служби.

Веднъж завинаги трябва да станат ясни реалностите около Българската православна църква и руската.

 

Историята на православието в България е дълга, а кратката история на руското православие е силно обвързана с властта в Кремъл и използването й за политически цели.

 

Да погледнем какво казва Уикипедия по въпроса.

 

Българската православна църква – Българска патриаршия е автокефална поместна източноправославна църква. Признатият ѝ през 927 г. ранг на патриаршия я прави първата патриаршия след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим и най-старата народностна църква в Европа.

 

Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия.

 

През 2013 г. Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир заради ролята си в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, ставайки така първата религиозна институция с подобна номинация.

Според Устава ѝ: „Българската православна църква – Българска Патриаршия е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква, която има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух.

 

Руската православна църква (на руски: Русская Православная Церковь) е една от 15-те автокефални православни църкви, чийто предстоятел е Патриархът на Москва и цяла Русия.

Християнството идва по руските земи през 9 век от България, а официалното покръстване на древните руски княжества става през 988 година. От 988 до 1454 г. Цариградският патриарх ръкополага в сан киевските митрополити. След разгрома на Киевска Рус постоянното седалище на руската църква се премества в края на XIII в. в град Владимир, а след 1325 г. – в Москва. От 1454 до 1589 година руската автокефална църква се управлява от московските митрополити. (Представете си колко столетия след България!)


.
В Русия путин вече е на икони...

 

От 1589 до 1700 година Руската православна църква вече се управлява от московските патриарси, а от 1721 г. до 1917 година от Светейший Правителствующий Синод с Императора в качеството му на „Краен съдия на цялата колегия“. От 1917 година и понастоящем от Патриарх Московски и на цяла Русия.

 

През XVII век Руската православна църква преживява разкол, в резултат на което се появява старообредчеството и никонианството. През 1920 година поради болшевишките репресии се появява Руска задгранична православна църква. Към днешно време се водят преговори за обединението на двете руски църкви. Висши органи на Руската църква са: Поместен събор, Архиерейски събор, а в периода между съборите – Свети Синод. Уставът е приет на Архиерейския събор през 2000 г., но не е регистриран в Министерството на правосъдието на Руската федерация. Официалното название „РПЦ“ („Московска патриаршия“) се появява през 1943 г. по предложение на Сталин и заменя съществуващото дотогава название „Православна Руска църква“.


.
И Сталин е изобразяван като светец...

 

Какво общо има с православието руският патриарх Кирил, който неотдавна заяви, че Русия води „свещена война“ срещу Украйна и всеки загинал руски войник ще отиде в рая. Това го казват джихадистите на мюсюлманите, които убиват неверници. Кирил го повтаря, въпреки, че подобен израз няма нищо общо с православиенто. Същият този патриарх е бил щатен служител в тайните служби на Кремъл, а по-късно името му бе замесено в далавери с цигари и алкохол.

 

Русия трябва да е вечно признателна на България и БПЦ, които дават православие, писменост и култура на руснаците. Българската православна църква и Светия синод трябва да се държат с достойнство и да посочат ясно, къде е мястото на руската малка сестра. Както казва архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир: Руската църква има още "жълто по устата" в исторически план, както се казва, и се държи като малко глупаво дете."

 

Тези неща трябва да се казват постоянно, докато в България се проумее, че Руската православна църква няма никакво право да се държи покровителствено с БПЦ и да налага свое мнение по какъвто й да е въпрос.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4175 |01.10.2023 Терорист-самоубиец се взриви в центъра на Анкара . 25| 7735 |01.10.2023 Илиян Василев: Идва ми в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев . 7| 6888 |01.10.2023 Енергиен експерт: След 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната индустрия става незаконна . 2| 3746 |01.10.2023 "Булгаргаз" внася в КЕВР предложението за 5% по-евтин газ през октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads