Реклама / Ads
4| 5559 |06.10.2018 НОВИНИ

Руските журналисти, разследващи случая ”Скрипал”, се опасяват от репресии

.
Руските журналисти, които извършват разследване по делото ”Скрипал”, се опасяват от преследване в родината си. Един от тях вече напусна Русия, за да избегне репресии.
 

Няколко независими издания - британското "Белингкет", както и руските "Инсайдер" и "Новая газета", тръгнаха по следите на двамата руснаци, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал.

 

Независими журналистически разследвания досега разкриха най-много данни за Боширов - който се оказа офицер от военното разузнаване и герой на Русия - полковник Анатолий Чепига. Той е участвал и в спецоперацията по незаконното присъединяване на Крим от Русия, за което и получава геройската значка. Журналисти намериха свидетели и в родното му село в Амурска област. Кремъл отрича всичко.

 

Не знаем до колко можем да правим официални заключения от това кой на кого прилича, къде е отрасъл, къде е живял. Нужни са официални данни, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия.

 

Руските спецслужби в момента разследват от къде изтича информация за Боширов и Александър Петров. Един от разследващите журналисти - Сергей Канев, преди няколко дни напусна родината си след сигнал, че срещу него се готви скалъпено обвинение. Канев публикува данни от паспортните служби, които показват специфична регистрация по местожителство, както на Чепига, така и други офицери от военното разузнаване. Канев разкри и че Чепига е получил паспорта си на името на родения в Душанбе Руслан Боширов през 2010 г. В момента журналистът е в една от балтийските държави.

 

Доброхотов е решен да остане в Москва. В разследването той се занимава с данните за чуждестранните пътувания на Боширов и Петров, включително това до Солсбъри.

 

Разбрахме, че руските спецслужби са "пробили" британския визов център и са манипулирали процеса по издаването им на британски визи, заяви Роман Доброхотов, главен редактор на изданието "Инсайдер", цитиран от БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4169 |23.09.2018 Арестуваха гръцки журналисти, разкрили злоупотреби с европейски средства . 6| 11135 |14.09.2018 Владо Береану: Водещите медии в България не споманават ареста на журналисти, а за румънските е топ новина . 2| 4433 |12.09.2018 Разследващи откриха още 500 хил. лева на Арабаджиеви в Бургас . 5| 4954 |06.09.2018 Франция, Германия, Канада и САЩ също обвиниха руските власти за покушението срещу Скрипал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads