Реклама / Ads
4| 5205 |25.08.2017 НОВИНИ

Руското МВнР се издъни с холокоста и немски войник

.
Огромен гаф допусна Министерство на външните работи на Русия по повод Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. Той се отбелязва в Европа на 23 август. На тази дата е подписан и договорът за ненападание между Германия и Съветския съюз през 1939 г., известен като пакта „Молотов-Рибентроп”.
 
От министерството измислили послание, чрез което ясно да се заяви, че не трябва да има знак за равенство между нацистка Германия и СССР. Затова в интернет бил пуснат плакат с надпис: „Нацистка Германия започна втората световна война и уби 27 млн съветски граждани. СССР завърши войната и спаси света от кафявата чума”.

На плаката има и две снимки – мъж в нацистка униформа и жена в съветска. Има и два текста: „Нацист. Той започна холокоста”. Десният: „Комунистка. Тя завърши холокоста”. Отдолу е написано: „В това е разликата”. Специални акаунти препращат посланието към Полша, Литва, Латвия и Европейската комисия. Никой чиновник обаче не обърнал внимание на конфузното двусмислие във второто изречение.

 

Но това е половината беда.

 

Вернер Голдбърг, когото руската пропаганда използва не по презназначение...

 

Другият проблем се оказал мъжът в германска униформа. Това е Вернер Голдбърг, който през 1940 г. бил уволнен от армията на Вермахта, защото баща му бил евреин. Младият мъж месеци наред се борил, за да спаси родителя си от изпращане в лагера на смъртта „Освиенцим.

 

Портрет на Голдбърг бил отпечатан на първа страница на списание Berliner Tageblatt в самото начало на войната със заглавие: „Идеалният немски войник”. Образът му бил използван и в пропагандни листовки. Докато не се открила еврейската му връзка.

 

През 2015 г. неговият образ неочаквано се появил на паметник в Тоболск, на който бил издялан напдис: „Помним завинаги защитниците на Отечеството”. По-късно неговото лице било махнато от паметника и поставено друго.

 

От Външно министерство на Русия също се усетили какъв гаф са допуснали и свалили плаката на... 18-я час.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5051 |19.07.2017 МВнР съветва българите, пострадали на Халкидики . 0| 5588 |18.07.2017 МВнР: Няма пострадали българи в Халкидики . 0| 6423 |07.06.2017 90 страни са в списък на МВнР за повишено внимание . 1| 3825 |26.04.2017 МВнР иска вземането на служебните паспорти на 52-ма българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads