Реклама / Ads
0| 3698 |21.12.2023 НОВИНИ

Руслан Трад: "Хутите са не подчинени, а партньори на Иран". Какво стои зад името "хути"?

.
Руслан Трад
"Заради атаките в Червено море, които засегнаха и български моряци и кораби, името на хутите се настани за по-дълго в международните и родни медии", пише журналистът и обяснява накратко историята на хутите.
 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Заради атаките в Червено море, които засегнаха и български моряци и кораби, името на хутите се настани за по-дълго в международните и родни медии.


"Хути" е неофициалното наименование на йеменската шиитска групировка "Ансар Аллах", която завзе властта в Йемен през 2014 г., а историята зад това име е важна за разбирането на по-широките процеси в региона.


Шиитите отдавна живеят в Северен Йемен и съставляват около една трета от населението му, но поради своята сплотеност и организираност те представляват най-силната религиозна и политическа сила в Йемен. Йеменските шиити създават своя клерикална държава векове по-рано от Иран, която е включена в състава на халифата едва през XII в. и отново става независима през XIII в.






По-късно Йемен става част от Османската империя до XX в. - с изключение на Южен Йемен, който е завладян от Великобритания - но дори тогава йеменските шиити не са поданици на османците, а по-скоро "асоциирани" с тях, тъй като между османците и йеменските шиити има специален договор.

 

През 1918 г. Северен Йемен се превръща в независима държава и веднага влиза в конфликт с набиращата сила Неджд (бъдеща Саудитска Арабия), която анексира спорната провинция Асир, населена предимно с йеменски шиити и така полага основите на безкрайния саудитско-йеменски конфликт. Шиитската йеменска монархия просъществува от 1918 г. до 1962 г., когато е преобразувана в република.


През 1990 г. тази република се слива със социалистическия Южен Йемен, получил независимост от Великобритания през 1967 г., но възприел просъветска политика. Коренът на сегашните проблеми на Йемен се крие в това обединение:


- след обединението шиитите се превръщат в малцинство и са отстранени от властта - след близо половин век независимост;

- марксисткото правителство на обединен Йемен на практика обяви война на всички религиозни политики, без да прави разлика.


При тези условия неминуемо се стига до масово отхвърляне на новата държава от страна на йеменските шиити, което довежда до конфликти, в които получават цялата необходима помощ не само от Иран, но и от съюзници на Техеран.


Движението "Ансар Аллах" възниква през 2004 г. в процеса на масово шиитско въстание срещу централната власт, ръководено от Хюсеин ал-Хути, а след смъртта му - от брат му Абдул-Малик ал-Хути; движението се нарича "хути" по техните фамилни имена.






Въстанието от 2004 г. има за цел да възстанови шиитската духовна монархия, но населението на Южен Йемен се противопоставя и въстанието е потушено. Хутите, осъзнавайки нереалността на разпространението на шиитската идеология в южната част на страната, променят тактиката си и се ограничават до изконната си територия - Северен Йемен, който лесно поемат под пълен контрол.


През 2014 г., на фона на Арабската пролет, хутите се присъединяват към масираната иранско-шиитска интервенция и поемат контрола над Сана, столицата на Йемен, както и над целия гъсто населен и икономически развит югозапад на страната, включително главното пристанище Аден.


Формирано е ново правителство, но засега то е призната само от Иран и Сирия, а за останалия свят официалната власт е правителството в изгнание, което има влияние в пустинята Хадрамаут и Южен Йемен.


Понастоящем хутите са фактическата управляваща власт в цял Йемен, като разчитат и на сунити, които не приемат атеизма на официалното правителство. Те контролират всички ключови сектори на икономиката и успешно отблъскват атаките на Саудитска Арабия и ОАЕ, чиято неотдавнашна интервенция завърши без резултат.


Във външнополитически план хутите са твърди съюзници на Иран в преследването на неговата хомейнистка програма, но с особен статут - не като подчинени, а по-скоро като партньори. В това отношение хутите са първите, които получават за тестване и практическо приложение усъвършенствани ракетни технологии на Иран и КНДР, които в момента се използват с различен успех в района на Червено море до Израел включително.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3745 |21.12.2023 Украинските шпиони обещават да намушкат Русия "с игла в сърцето" . 0| 3625 |21.12.2023 Везенков и Сакраменто прекъснаха победна серия в NBA . 0| 3614 |21.12.2023 Христофор Караджов: Тръмп отново стана рекордьор с юридически прецедент . 0| 4794 |21.12.2023 Парламентът продължава работа по бюджет 2024 /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads