Реклама / Ads
17| 4585 |09.12.2009 НОВИНИ

РЗС изчезва от парламента, заличават ги

.
Парламентарната група на РЗС престана да съществува, след като днес председателят на парламента Цецка Цачева съобщи от парламентарната трибуна, че численият й състав е под необходимия минимум от 10 депутати. Тя прочете заявлението на Марио Тагарински, че напуска групата на РЗС.
 

Следва парламентарната група да бъде заличена от специалния регистър на НС.

След тази промяна депутатите на РЗС ще бъдат независими народни представители. Според правилника на парламента те няма да могат да образуват нова парламентарна група или да се присъединяват към вече съществуваща.

Депутатите на ПГ на РЗС губят и привилегиите, с които се ползва всяка група в парламента - леки автомобили, собствена стая, повече пленарно време за изказвания. Освен това Яне Янев ще се прости и с лидерското място в комисията за борба с корупцията и с членството в комисията за ДАНС. Колегата му Димитър Чукарски пък ще се раздели с поста шеф на външната комисия, а Атанас Семов няма да е заместник-председател на парламента.

Остри обвинения срещу премиера Борисов, президента Първанов и ДСБ отправи лидерът на РЗС Яне Янев на брифинг по повод разпада на парламентарната група след напускането на Марио Тагарински.

Тагарински е изпята песен от петък, най-важният въпрос е друг - това, което се случи, е със съгласието на Бойко Борисов и е в интерес на ГЕРБ, Първанов и ДСБ, заяви Янев. Той обвини Борисов, че подменя европейските ценности и с всеки изминал ден ставал подвластен на руското влияние в България и руското енергийно лоби. "Борисов и Първанов си стиснаха ръцете за обща енергийна политика, въпреки че президентът по конституция няма право да осъществява каквито и да е общи политики. Янев щял да информира на най-високо ниво в Брюксел, че с действията си Борисов подменил освен ценностите на Европа, също и вота на избирателите и превръщал България в протекторат и Троянски кон на Русия.

Поведението на Тагарински Янев обясни във връзка със прокарване на руското влияние. Потвърждават се сигналите, че Тагарински е част от енергийната мафия на България. Той е използван в момента според Янев като инструмент да бъде ликвидирана РЗС. Защото ние сме единствените, които разобличават статуквото и искат промяна му, каза още Янев. За да бъде задушаван всеки опит "да се казва истината", след Нова година властта щяла да вземе мерки да спре в медиите алтернативното политическо говорене, посочи още лидерът на РЗС.

"Няма да напусна парламента, това не е морален акт, не съм бил член на РЗС". Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Марио Тагарински. "Не мога да бъда заложник на един правилник, който да ограничава свободата на действие, добави той. Независимият вече депутат заяви, че е бил помолен да се кандидатира за народен представител, а не го е направил по собствено желание. Бях в район, в който не се очакваше да има резултат, добави Тагарински. И обясни, че ще прецени дали е редно, или не, да върне мандата", каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4729 |03.12.2009 Изгониха Яне Янев от парламента, обидил президента . 3| 6106 |28.11.2009 Длъжници изчезват в чужбина . 35| 15307 |21.09.2009 Българските лекари и медсестри изчезват . 0| 4838 |23.07.2009 Бодра смяна в парламента, един нов евродепутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads