Реклама / Ads
10| 4588 |16.03.2013 НОВИНИ

РЗС: С референдум да отзоваваме президента

.
На България са необходими не промени, а нова Конституция. Това съобщиха от РЗС във връзка с вчерашното изявление на президента Росен Плевнелиев, в което той заявява, че „Който иска промени в Конституцията, да наблюдава сесията на ЕП на 17 април за Унгария".
 

Промените само биха закърпили посттоталитарния модел на управление на България, смятат от РЗС.

„Не се притеснявайте от дебат за промяна на сегашния уродлив модел. Не се страхувайте, че с приемането на нов основен закон ще се създадат нови правила: за отзоваване на депутати, кметове, общински съветници", призовават от партията.

В новата Конституция РЗС предлага президентът да бъде отзоваван предсрочно, не само чрез т. нар. импийчмънт, но и чрез референдум. Ако българският народ е убеден, че президентът не работи за държавата, суверенът трябва да може да го отзове чрез общонационално допитване. Само при тези правила за отзоваване цялата държавна власт ще произтича от народа, смятат от РЗС.

„Не бламирайте идеята на РЗС, която стана кауза на мнозинството български граждани. Не отхвърляйте с лека ръка призива на хората, излезли на улицата през последния месец. Това са гражданите, които изстрадаха криминалния преход, създаден от Конституцията, която така грижливо пазите", призовават от партията на Яне Янев.

Унгария прие нова конституция, която намали броя на депутатите от 386 на 200. В нея се отрича давността за нечовешките престъпления към унгарския народ, както по време на фашистката, така и на комунистическата диктатура, предала народа си на съветската армия и убила тогава законно избрания премиер на страната.

„Заявяваме отговорно, че всеки опит да се омаловажи и пренебрегне дебатът за нов основен закон на България е тежък удар срещу демокрацията. Това е удар срещу онези, които в отчаянието си посегнаха на собствения си живот, и срещу всеки българин, който ежедневно се сблъсква със сбъркания модел на държавата", заявяват от партията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5987 |09.03.2013 П. Стоянов: Съхранете президента Плевнелиев! . 21| 5146 |09.03.2013 Г. Марков съветва президента да показва и другата страна на медала . 15| 6354 |05.03.2013 ДПС върна мандата на президента . 53| 5851 |01.03.2013 Протестът иска оставката на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads