Реклама / Ads
0| 6933 |30.06.2007 НОВИНИ

Съботните вестници

.
Пресата пише за соцлидера, който щял да действа, когато му дойде времето; за Масларова, която наливала пари в хотели от обръча на ДПС; за загрубялата игра около "Пирогов"; за токовия шок и за паркирането с смс-и.
 

И соцлидерът действал, като му дойде времето, пише Дневен Труд. 

Лидерът ни прихвана от царя да действа на принципа “като му дойде времето” – все в последния момент. Така се шегуваха червени депутати, докато гадаеха какви изненади им готви премиерът и председател на БСП Сергей Станишев с новия състав на Изпълнителното бюро. Висшият съвет на БСП трябва да избири на закрито заседание днес състава на новото ръководство. На “Позитано” 20 не били канени червените депутати, коалиционни партньори. Най-много точки събирали два варианта за промените. Според първия Станишев ще има само двама заместници в партията и това щели да бъдат Димитър Дъбов и Ивелин Николов. Вторият вариант въобще зачерквал поста “зам.- председател” за сметка на секретарите. Според повечето гласове икономическият министър в оставка Румен овчаров щял да се прости с поста си в ИБ. Други обаче смятат, че той ще “оцелее”.

Масларова налива пари в хотели от обръча на ДПС, четем в Сега.

Националният осигурителен институт и социалното министерство за втора поредна година плащат рехабилитацията на болни хора в два луксозни хотела, свързани с ДПС. 5-звездният спа комплекс "Орфей" в Девин и 4-звездният "Ди Марио" в Симитли фигурират в списъка от 47 заведения, в които НОИ поема разходите на работещи с хронични заболявания. "С изключение на луксозните "Орфей" и "Ди Марио", останалите 45 са болници, санаториуми и балнеохотели с три звезди", съобщи в парламента депутатката Антонела Понева, която поиска министър Емилия Масларова да обясни как точно тези два обекта са попаднали в списъка по програмата за рехабилитация и отдих, за която през 2007 г. НОИ ще похарчи близо 20 млн. лева. "Орфей" е спа комплексът в Девин, където Ахмед Доган откри кампанията на ДПС за избор на евродепутати. Преди няколко месеца лидерът на движението се похвали публично: "Знаете ли каква реклама може да се направи за здравен туризъм и т.н.?! Неслучайно съм инвестирал в Девин, не само за топлата вода, да си топя краката там, да се правя на интересен". Хотел "Орфей" бе открит от Сокола през лятото на 2005 г. по време на предизборната кампания за парламентарните избори. Официално инвеститор в обекта е бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов и неговата фирма "Бългериън еко проджект". Комплексът се оказва любимо място за отдих и на служителите на министър Масларова. 841 чиновници от социалното ведомство са почивали в петзвездния "Орфей", срещу което НОИ е превел 260 000 лева, съобщи вчера Понева. "Сумата изглежда малка, но когато отвсякъде капе, обръчите от партийни фирми преяждат", възмути се депутатката от ДСБ.

Задължителният вот ще задълбае етническата бразда", анализира Дневен Труд.

Такава мярка може да донесе различно етническо представителство на изборите и да задълбочи браздата между етническите общности. "Да бием турците" ли трябва да бъде главен мотив при задължителното гласуване, пита авторът. Вместо това трябва да се помисли за санкциониране на опитите за купуване на гласове, изчистване на въпроса с избирателните списъци, прозрачно финансиране на партиите и т.н.

Договорът за “Тракия” нарушава европравилата, установява Стандарт. 

В сделката за магистрала "Тракия" има държавни гаранции въпреки уверенията на правителството, че те са отпаднали с подписването на анекса към концесионния договор. Това става ясно от нова методика на Евростат за определяне на това кое е държавна гаранция. Според нея ангажиментите на държавата да компенсира българо-португалското дружество "Магистрала "Тракия" АД при липса на трафик и изплащането на строителните кредити при фалит на консорциума са точно такава гаранция. Затова дълговете на чуждите фирми ще трябва да се впишат като разход в бюджета. Кабинетът вече е измислил как да прокара сделката напук на ЕС. Министрите решиха да вписват в разходната част на хазната не цялата сума за строителство на аутобана, а само за съответната година. Сега сделката се проверява и от прокуратурата, която е изискала всички документи. Междувременно държавното дружество "Техноекспортстрой", което участва в сделката за "Тракия" и в тази за петролопровода Бургас - Александруполис, може да бъде приватизирано. Така дивидентите от апетитните участия ще отидат в частни ръце.

Играта около "Пирогов" загрубя, описва Сега.

Компромати и заплахи се включиха в събитията около протеста на "Пирогов". "МВР разполага със запис, в който водачът на протестите дава инструкции на Димитър Желязков-Очите как да се държи, за да не попадне в съдебната зала", заяви вътрешният министър Румен Петков пред бТВ. Става дума за запис от предаване на Нова тв от 2004 г. На него според запознати шефът на стачния комитет д-р Кръстю Пенчев пояснява на несебърския бос как да инсценира проблем със сърцето. Пенчев е кардиолог в спешния институт. "Не съм се интересувал как разговорът е попаднал в МВР, но не е от специални разузнавателни средства", допълни Петков. От Нова поясниха, че те са предоставили записа на МВР, за да удостовери кой е лекарят. Според вътрешния министър вече има направена експертиза, в която "съвършено ясно е идентифициран гласът на един от идеолозите и моторите на протеста в пряк разговор с Димитър Желязков, в който се дават инструкции точно какви мерки да се предприемат, за да не се озове същият пред правораздавателните органи". Тиражираната информация е компромат, а освен това през "Пирогов" преминава почти целият криминален контингент и ние не отказваме помощ, обяви говорителят на стачния комитет д-р Светлозар Сардовски. Самият Пенчев пък твърди, че не е давал указания за симптоми, а е говорил с Митьо Очите за болестта му. "Г-н Желязков, без да знам кой е - дали Митьо Очите или Митьо Ушите, ми беше представен като пациент и съм разговарял с него само като с пациент", заяви Пенчев. Междувременно пък от стачния комитет обявиха, че новият член на борда проф. Емил Таков е привиквал медици и ги е заплашвал, че "ако в понеделник пред "Пирогов" има дори пет човека, те ще бъдат уволнени".

Заводи в паника от токовия шок, отбелязва 24 чака. 

С 28 % скача токът за индустрията, това е шок.Това коментираха хора от едрия бизнес, които купуват енергия от НЕК. Сметките, които те направиха, са на база на публикуваните от ДКЕВР цени на компанията. Тайно за един ден решиха скок от близо 30 %, възмутиха се от “Виохалко”. Според техните изчисления мегаватчас от 1 юли ще струва 82.58 лв. при 64.50 лв. сега. От НЕК съобщиха, че ще определят цените за клиентите си за високо напрежение във вторник. Шефът на компанията мардик Папазян потвърди, че най-вероятно цената им ще бъде от 82 – 83 лв. на мегаватчас.

Слагат ни табели с договора за работа, информира Стандарт. 

На табела до сърцето си всеки работник ще носи трудовия си договор. Това е последната идея на социалния министър Емилия Масларова за по-ефективна борба със сивата икономика. Промените ще залегнат като задължително условие в новия Закон за строителните обекти. Така ще се ограничи броят на служителите без трудови договори. Замисъла довери заместникът на Масларова - Васил Войнов, след като заедно с инспектори от Главна инспекция по труда провери за нарушения няколко строителни обекта в столичния кв. "Лозенец". Заради ниския осигурителен праг в сфери като хотелиерството, търговията и строителството цари пълна анархия. Всеки работодател осигурява подчинените си на по-малко пари, отколкото реално им брои в края на месеца. Осигуровките трябва да бъдат поне на 500 лв, за да се пребори сивата икономика.

Разследват смъртта на Коен и Федяев, разкрива Новинар.

Софийска градска прокуратура започва разследване на катастрофата в неделя край френския град Рен, при която загинаха генералният мениджър и президентът на баскетболния клуб ЦСКА Емил Коен и Владимир Федяев. Това съобщи вчера Камен Михов, завеждащ отдел "Международно правно сътрудничество" във Върховната касационна прокуратура. Обвинителите са изискали от прокуратурата на град Динан - Франция, ДНК-материал за сравнителен анализ на самоличността на загиналите и до 2 седмици паралелни експертизи ще покажат дали това наистина са Коен и Федяев. Както българската, така и френската прокуратура се съмняват в смъртта на двамата и затова ще правят паралелните проверки

Паркинг с sms в София от понеделник, четем в Новинар. 

Паркирането в синята зона в столицата ще може да става и чрез sms от понеделник. За момента това ще е възможно само за клиентите на М-Тел и Глобул. Новата система е разработена съвместно със Столична община и ще е алтернатива на хартиените талони, обясниха от М-Tел. Първите зони, за които ще може да се плаща за паркинг с sms, са в центъра около площадите "Св. Александър Невски" и "Александър Батенберг", при парламента, бул. "Македония", ул. "Оборище". За да плати паркинга, водачът трябва да изпрати от мобилния си телефон съобщение с регистрационния номер на автомобила на номер 1302, а системата връща обратно съобщение с приетата заявка. Цената на sms-а ще е според тарифния план на клиента, а час престой на паркинга ще е 1 лв.

КАТ глобява по новия правилник от днес, предупреждава Дума.

Няма да има гратисен период, в който шофьорите да бъдат предупреждавани, докато свикнат с новите правила за движение по пътищата. Това каза пред Инфорадио началникът на "Пътна полиция" комисар Алекси Стратиев. Промените в Закона за движение по пътищата влязоха в сила в полунощ. Пътните полицаи вече ще налагат по-високи глоби за шофиране с превишена скорост и след употреба на алкохол. Автомобилите без предпазни колани на задната седалка трябва да бъдат преоборудвани с тях, за да може да се монтират детските столчета. Те вече са задължителни за превозване на деца, високи до 150 см и до 12-годишна възраст. В противен случай водачите на тези автомобили ще бъдат санкционирани съгласно промените в Закона за движението по пътищата. Вчера от КАТ припомниха, че от 1 юли при регистрация на нови автомобили ще се изисква документ екологична категория Е-4.

Ядем сьомга само с рецепта, четем в Стандарт. 

Сьомга, боровинки, спанак и соя ще се продават само с рецепта от лекар. Това предвиждат нови директиви на Еврокомисията. Изискването е за 100 суперхрани, които се смятат за здравословни. На етикетите им задължително трябва да има медицински доклад за ползите и вредите от тях, съобщи Би Би Си. Производителите имат 2 години срок да изпълнят нареждането. Повече от два пъти е скочило потреблението на боровинки за последните 2 години заради убеждението, че те са полезни за зрението и сърцето. Рязко се е увеличила и консумацията на сьомга - смята се, че тлъстата риба пази от рак и топи мазнини. Това се отразява и на цените, които рязко се вдигат. Ползата от храненето с тях обаче не е безспорна, обясняват от ЕК.

Огнен Джулай срещу дрогата, очаква Монитор.

Тази година посрещането на Джулай морнинг в Бургас ще е по-различно. Пойъри (хора, въртящи огнени топки) от цялата страна ще се обединят срещу дрогата. Кампанията е под наслов “Огън! По наркотиците”. Джулай-празникът ще демонстрира извършването на туземни, езически обичаи за прочистване на града от злото, което ще бъде прогонено с огън. На плажа предстои конструирането на символична клада. Организаторите призовават всеки, който иска да се включи в мероприятието, до донесе по една картинка или статия, свързана с дрогата, мафиотите и терористите, които продават смърт. “Ще поставим наркотиците на клада”, твърдят организаторите на събитието. Вечерта преди Джулай морнинг символите на злото ще бъдат изгорени. Бургас е избран поради тревожния факт, че най-крупните и “медийно” известни дилъри на наркотици в България са жители на областта. Към инициаторите на кампанията ­ бургаската огнена “пой” група “F4”, се присъединяват подкрепления от София, Варна и Пловдив, които също ще се включат към шоуто. Така че огнената фиеста ще е пълна.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5445 |29.06.2007 Градският транспорт пак плаши със стачка . 1| 6417 |29.06.2007 Български прокурори ще разследват истинска ли е смъртта на Коен и Федяев . 2| 6106 |29.06.2007 Симеон получи орден „Стара планина”, хвали коалицията, нападките за имотите му били фантазии . 2| 5958 |29.06.2007 Искат главата на ловешката губернаторка; чакат от Доган изин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads