Реклама / Ads
47| 15125 |26.12.2023 НОВИНИ

Събудиха Путин с черна новина: Втори голям кораб, гордост на Кремъл, е унищожен от украинците

.
Гордостта на руския флот "Новочеркаск" в пламъци...
През нощта на 26 декември в пристанището на кримския град Феодосия украинските ВВС га унищожили голям десантен кораб на руския флот. Това потвърди командирът на въоръжените сили на Украйна Николай Олешчук. "А флотът в Русия става все по-малък! Този път след флагмана на руския Черноморски флот, крайцера "Москва", на дъното отиде и десантния  "Новочеркаск", коментира Олешчук. Според Crimean Wind първите експлозии в пристанището на Феодосия са били чути около 02:50, което е довело до пожар на кораба.
 

В 3.31 ч. е имало силна експлозия, която е изпочупила прозорците на близките до пристанището сгради. След това започнала детонация на боеприпаси. Авторите на канала отбелязват, че десантният кораб "Новочеркаск" е бил натоварен с ирански дронове-камикадзе "Шахед". "Той не може да премине през Босфора в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, но може би е дошъл  от Новоросийск (Руска федерация). На кораба е имало и други боеприпаси", се казва в съобщението.

По-късно са избухнали пожали и в други руски военни обекти.

 

В 7:00 сутринта в сутрешния доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди: тактическата авиация на ВВС атакува с крилати ракети големия десантен кораб на Черноморския флот на Русия "Новочеркаск" в района на Феодосия.

 

Корабът е унищожен. Кремъл и Москва все още мълчат за тежкия удар, но медии като Канал24 и др. вече съобщиха за тежката загуба на руската армия. Военни блогъри твърдят, че президентът Путин е бил събуден тази сутрин рано с печалната новина за тежката загуба на морския флот и бил ужасно ядосан. Блогърите припомнят изявление на Путин, че следи всичко, което се случва във войната срещу Украйна и му се докладва по всяко време на денонощието важните новини от фронта. Тази е особено важна и особено болезнена, сочат коментари в мрежите.


.
Така е изглеждал "Новочеркаск" допреди тази нощ. Вече го няма...

 

Град Феодосия се намира на 250 километра от линията на бойното съприкосновение. БДК "Новочеркаск" принадлежи към корабите от 2-ри ранг, проект №775, построен в Полша през 1986 г. и въведен в експлоатация през 1987 г. Корабът е с обща водоизместимост 4080 тона, с екипаж от 87 души. Дължината му е 112,5 метра, а ширината му е над 15 метра, с газене до 3,7 метра при пълен товар. Десантният кораб "Новочеркаск" може да носи на борда си до 340 морски пехотинци и 10 единици бронирана техника като бойни машини на пехотата или 5 единици танкове. Корабът е оборудван с 2 дизелови двигателя с мощност 9600 к.с. всеки, както и 3 спомагателни дизел генератора. Максималната му скорост е 17,5 възела (32,4 км/ч), с обхват на плаване от 6000 мили (9065 км).

Въоръжението на "Новочеркаск" се състои от 57-мм корабна артилерийска установка АК-725 с далечина на поразяване на целта 12,9 км, както и зенитна 30-мм артилерийска установка АК-630, която поразява аеродинамично цели на разстояние до 8,1 км и надморска височина до 5 км.

Също така, на кораба, за щурм на бреговата отбрана на противника, е монтиран корабен A-215 Grad-M MLRS с 320 единици артилерийски ракети, които достигат целта на разстояние 20,7 км.Всичко това вече не съществува, унищожено от прецизните удари на украинските самолети и ракети. Тепърва ще се уточнява колко души от екипажа са загинали и дали е имало десантчици на кораба.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4720 |26.12.2023 Пролетен втори ден на Коледа, температурите скачат до 19 градуса . 0| 4737 |26.12.2023 Да си роден на Коледа е много повече от късмет. Това означава, че си роден под щастлива звезда . 5| 4976 |26.12.2023 Висш ирански командир е убит в Сирия . 0| 4724 |26.12.2023 Събор на света Богородица. Отбелязваме втория ден на Рождество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads