Реклама / Ads
10| 6242 |07.09.2012 НОВИНИ

Сачмата въртял стари канали на ДС

.
Малката Сачма бил привлечен към бизнеса с дрога заради старото му полицейско досие, което датирало от 80-те години.
 

Хванатият с 9 кила хероин във вторник вечерта Димитър Начев-Сачмата е въртял стари канали на бившата Държавна сигурност за трафик на наркотици, разказва "Стандарт", позовавайки се на разследващи на старите му дела от бившата НСБОП.

Малката Сачма бил привлечен към бизнеса с дрога заради старото му полицейско досие, което датирало от 80-те години. Още тогава той попаднал в полезрението на тогавашната милиция заради постоянните му появявания на различни селски събори и празненства. Интересът към него бил заради широките му контакти с различни прослойки и евентуално големите доходи, които заедно с баща си Иван-Сачмата генерирали от стрелбищата по съборите.

"Прякорът на Димитър е наследствен. И на баща му викаха така, защото държаха поне дузина стрелбища в района на Хасково", твърдят пред "Стандарт" бивши ченгета.

Митьо попаднал онзи ден за пореден път в ръцете на ченгетата, след като го задържали с 9 кила хероин след среднощна гонка на ГДБОП в квартал "Овча купел" в столицата. Заедно с него "изгорели" шестима от бандата му за наркотрафик. Дрогата, хваната в баничарка "Пежо Партнер", е трябвало да бъде пренесена за Западна Европа през митническия пункт на Калотина. Хероинът бил разпределен в 17 пакета, укрити в специален тайник между багажника и резервната гума на колата. 

Скривалището било облицовано с оловно фолио, което създава екран при преглед с рентген. Антимафиотите открили и специално устройство за заглушаване на радиочестотите на полицията, тип "тапа", чиято цена е около 100 000 лв. Само половин година след излизането от затворническа килия Митьо-Сачмата успял да се върне в бизнеса с наркотици, да стане част от трансграничните канали за трафик и да сформира своя банда. Старите играчи на пазара обаче веднага го издали и наблюдението над него започнало преди около 3 месеца. 

"Не вярвахме, че след 8 г. в турския зандан на Сачмата ще му се занимава отново с хероин", твърдят антимафиоти. Той обаче бързо се свързал със стари другари от наркобизнеса и поискал отново да бъде играч от класа. Сачмата лежал в истанбулския затвор "Кемал паша" с 10-годишна присъда, след като бил заловен в Турция с 200 кила хероин. Арестът му през март 2002 г. станал само 2 седмици след ареста на гаджето на фолк певицата Лиана - Махмуд Йозджан, който бе хванат на 14 февруари и по-късно осъден в Хасково на 18 г. затвор като организатор на трафик на 30 кила хероин. Махмуд Йозджан и е от известния род на наркотрафикантите братя Саид, екстрадирани от България през 1997 г. Затова тогавашните подозрения на турските разследващи били, че Сачмата е част от канала на Махмуд Йозджан. Начев влязъл в турския затвор с присъда от 10 г. заедно с още петима свои съратници българи. Пуснали го от килията предсрочно през февруари тази година. Според българското МВР обаче няма данни да е влизал с легални документи в страната ни. Докато търкал затворническия нар в "Кемал паша", през 2004 г. Хасковският окръжен съд му дал 10 г. за убийството на съдружника му Зия Дурсун. Същата година Апелативният съд в Пловдив увеличил присъдата му на 13 г. Тогава Начев бил обявен за общодържавно издирване вероятно защото не е било ясно, че е в турски затвор.

Димитър Начев е роден през 1964 г. Според фирмените регистри заедно с баща си са съдружници в "Сачмови СД" и стопанисват питейни заведения. Според полицейски източници на практика обаче Димитър Начев е един от средните нива на турско-български канал за трафик на наркотици. Смята се, че от юг вкарвали хероин, а в обратна посока са изнасяли амфетамини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8760 |05.09.2012 Удариха престъпната наркогрупа на Сачмата . 25| 5533 |09.07.2012 20-годишен изверг утрепа старица за 2 лева . 40| 6142 |01.06.2012 Депутатите се сръфаха за преименуването на стари турски топоними . 7| 9321 |30.05.2012 Балканите се друсат като в анекдота за старите български земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads