Реклама / Ads
12| 5481 |09.03.2009 НОВИНИ

Съдът прие новата експертиза за смъртта на Чората

.
Магистратите ще търсят хистологичните проби, възоснова на които проф. Раданов е установил от какво е починала жертвата. Адвокати поискаха отвод на съда, но не се прие
 

Да бъдат открити и представени на съда хистологичните проби и изследвания, възоснова на които покойният проф. Стойчо Раданов е направил заключенията си за нараняванията по мозъка и сърцето на Ангел Димитров - Чората. Това реши след дълго заседание Военно-апелативният съд в София. Той прие и новата петорна експертиза, назначена в края на декември м.г. На следващото заседание по делото на 11 май трябва да бъде представен и докладът, който Инспекторатът на МВР изготви след проверка, непосредствено след смъртта на Чората.

Повече от 4 часа съдът разпитваше обстойно авторите на новата петорна съдебно-медицинска експертиза - д-р Цветан Гатев, д- Емил Наков, доц. Камен Петров, доц. Добромир Гочев и доц. Найден Маринов, от ВМА.

Представянето на новите заключения на експертите провокира напрежение в съдебната зала. Роднините на убития поискаха отвод на съдебния състав по делото. Според адвокатите на семейството, съдът е предубеден. Те настояваха към делото да се приложат правилата на МВР за задържане и чак след това медиците от ВМА да бъдат разпитани.
Новата експертиза, за която Frognews.bg вчера писа,  се отхвърлят заключенията на  покойния проф.Стойчо Раданов и екипа му. Чората е издъхнал от позиционна асфикция. Хематомите в мозъка му не са в следствие на удари и побой, а разкъсаната аорта е срязана най-вероятно при аутопсията, а  не от полицейско насилие.

deloto_chorata_091.jpg  снимки Вяра Йовевеа

След кратко съвещание Военно-апелативният съд не уважи искането на адвокатите на роднините на Ангел Димитров и даде ход на долото.
Семейството на благоевградския бизнесмен показаха снимки от трупа на Димитров, на които ясно личали следите от насилие. Според тях задачата на новата експертиза била да се оправдаят действията на полицаите. Семейството отказа демонстративно да влезе в съдебната зала и отрече синът им да е бил наркозависим, както и да е имал криминално досие.

deloto_chorata_police.jpg

Frognews.bg припомня, че петтимата полицаи от Благоевград получиха 82 години лишаване от свобода от предишната съдебна инстанция и бяха признати за виновни.
Ангел Димитров умря на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при опит да бъде задържан от група на МВР, изпълняваща операция на Главна прокуратура.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 8119 |25.02.2009 Стигат до убиеца на Белнейски по експертизата на доц.Грозева . 3| 5709 |20.02.2009 Назначена е втора експертиза по делото „Куцаров” . 2| 5140 |10.02.2009 Съдът иска арест за Димитър Вучев - Демби . 5| 4832 |09.02.2009 Съдът отряза Големия Маргин от лечение в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads