Реклама / Ads
2| 8724 |07.06.2017 НОВИНИ

Съдът реши и втората стенограма за КТБ да се разсекрети

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Софийският административен съд е отменил по жалба на телевизия БиАйТи отказа за предоставяне по ЗДОИ на запис от КСНС при президента Плевнелиев от 14 юли 2014 г. Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ).
 
Това става ясно от решение на съда по дело, което е образувано по жалба на телевизия БиАйТи. За решението на съда обяви в профила си във Фейсбук журналистът от телевизията Илия Вълков, който е и жалбоподател.

В мотивите за решението си съдът посочва, че публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на КТБ и последиците от това, към юли 2014 г. би довело до повишаване на напрежението в обществото с непредсказуеми последици. „Всички събития обаче са с давност от почти три години, т.е. както сочи и оспорващият, към момента данните, изнесени пред присъстващите на консултацията на 14.07.2014г., касаещи финансовата стабилност на държавата и оттам националната сигурност, са загубили своята актуалност.“

Според съда в оспореното решение Президентството се позовава само на обстоятелството, че информацията е класифицирана. „Не е извършена оценка на риска от предоставянето й в съответствие с нормата на чл.28, ал.2, т.3 ЗЗКИ.“

И още. „В административния акт не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията и на какво основание тя е класифицирана като основанието за това се установява едва от представеното по делото писмо изх.№ 02-03-204/12.04.2017г. на главния секретар на президента.“ Съдебният състав намира, че обратно на тезата на Президентството, изложена в писмената защита на юристконсулта, отказ за достъп при наличие на класифицирана информация не се постановява „по презумпция“ без излагане на мотиви.

Решението подлежи на оспорване. То обаче идва буквално дни след като друг състав на Софийския административен съд отмени и отказа за предоставяне на стенограмата от консултациите при президента от 29 юни 2014 г. Това е така наречената първа стенограма за КТБ. В резултат ор решението на съда президентът Радев изпрати писма до всички участници в разговорите от първата стенограма с молба да се произнесат дали са съгласни с разсекретяването й. Против се обяви единствено президентът Плевнелиев.

Бившият министър-председател Пламен Орешарски и бившият управител на Българската народна банка Иван Искров пък посочиха именно стенограмата от 14 юли като по-важната и даваща повече представа за разговорите. По думите им на заседанието на КСНС са разглеждани различните варианти за реакция по кризата с КТБ. Обсъждано е дали тя да бъде спасена и как да бъде преструктурирана.  На тези консултации е присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров, за когото все още никой не е обяснил в какво качество е бил там.

Мирослав Иванов - Трансмедиа
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5460 |06.06.2017 Съдът остави Емил Караиванов като кмет на Асеновград . 0| 5236 |06.06.2017 Съдът: Ценко Чоков няма да е кмет . 2| 6228 |01.06.2017 Съдът отказа да пусне от затвора Гребеца от ”Наглите” . 3| 4829 |31.05.2017 Съдът остави на поста му асеновградския кмет
Реклама / Ads