Реклама / Ads
0| 4974 |17.01.2019 НОВИНИ

Съдии си „затвориха очите“ за документи-менте по дело срещу свидетели по КТБ

.
Апелативният специализиран наказателен съд си „затвори очите“ за фалшифицирани документи по делото за пране на пари срещу свидетели на КТБ. Петима души бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.
 

По време на гледане на мярката за неотклонение защитниците поискаха съдът да приеме като доказателство експертиза, която показва, че на прокуратурата са предоставяни не малко документи от свидетеля на държавното обвинение Бисер Лазов с фалшифицирани подписи.

 

Адвокатите настояха да им бъде предоставен обвинителният акт по голямото дело КТБ, в който банкера Цветан Василев е посочен като ръководител на организирана престъпна група от още 17 души. Според прокуратурата петимата задържани са прали пари по поръчка на същото това ОПГ. Адвокати признаха в съда, че недоумяват как през 2015 година, когато касиерката на Бисел Лазов е занесла ордерите в прокуратурата, самият Лазов е заявил, че нищо не си спомня за тях. Четири години по-късно, обаче той разказва детайлно откъде как и защо са давани парите. Уточнява дори цвета и вида на чантичките, които е раздавал. Занася и лист с напечатани на компютър суми и залепено листче, на кото пише: "Б Лазов както ти възложих".

 

Съдийката Даниела Христова в особеното си мнение подчертава, че след като деянието, в което са обвинени петимата мъже, е от 2013 г., делото е образувано през 2015 г., а чак през 2019 г. са повдигнати обвинения, то няма как въпросните лица да се укрият или да извършат друго престъпление.

 

Припомняме ви, че с обвинение за пране на пари се обзаведоха Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в " Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“, Красимир Зарев - в момента безработен.

 

Според юристи атаката срещу тях е с цел да се удари оръжейният завод „Дунарит“, към който от няколко години има сериозни апетити. Другата причина, която изтъкват те, е че арестите в момента се правят за назидание на другите свидетели по делото КТБ.

 

Вижте как коментира част от доказателствата адвокат Илко Димитров, защитник на финансовия директор на "Дунарит" Никола Киров, в рубриката "Интервю".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10671 |06.12.2018 Адв. Марковски за Фрог: Протестът на съдиите по делото ”Иванчева” е протест срещу закона . 4| 5612 |28.11.2018 Христо Иванов: ВСС иска съдиите да си налягат тогите . 1| 3934 |13.11.2018 Четиримата новоизбрани конституционни съдии положиха клетва . 4| 5229 |11.11.2018 Калин Калпакчиев е новият председател на Съюза на съдиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads