Реклама / Ads
3| 4492 |04.12.2009

Съдия си призна за Красьо Черния

.
Красьо Черния
Кандидатът за шеф на Окръжния съд в Плевен, който в момента е и негов временен ръководител, Румен Лазаров призна за извършени опити "черничкия човек с ланците" Красьо да въздейства върху определени дела, съобщава medaiapool.
Това стана по време на изслушването на Лазаров пред Висшия съдебен съвет в петък в рамките на гласуването за поста. Освен тези признания, съдията хвърли в публичното пространство скандалното изявление, че 27-годишният лобист Красимир Георгиев му е звънял за дело "на едни хора на червения депутат Кирил Добрев". В цялата история се замеси и името на Румен Петков.

До този момент от прокуратурата твърдяха, че няма магистрат, засечен с контакт с Красьо, който да си е признал, че е говорил с него за конкретни дела или уреждане на кадровото си разрастване.

Кирил Добрев пък стана известен като един от четиримата депутати с осъществен контакт с Красьо.

В петък ВСС беше поставен пред тежък избор за поста шеф на плевенския съд измежду двама кандидати, които са контактували с Георгиев. Румен Лазаров не бе засечен с телефонни контакти, но вече бе признал пред прокуратурата, че се познава с това лице. Другият съдия Николай Господинов бе засечен с 53 телефонни разговора.

В крайна сметка нито един от тях не се отказа от конкурса, но ВСС отхвърли и двете кандидатури.

В скандалните си признания Лазаров заяви, че Красьо го е търсил за по-бързо насрочване на някои дела, както и за издаване на свидетелства за съдимост. Веднъж му поискал и съдействие за дело в Районния съд в Никопол, като подхвърлил, че става въпрос за близки до Кирил Добрев хора.

Вместо да се възмути, Лазаров призна, че е решил да се обади на Румен Петков, за да провери дали наистина това са хора на Кирил Добрев. Бившият вътрешен министър и кмет на Плевен го успокоил, че ако това наистина са хора на Добрев, последният е щял сам да се обади.

Другият кандидат Николай Господинов обяви пред ВСС на фона на своите 53 разговора с Красьо, че ще работи за издигане престижа на Окръжния съд в Плевен. При гласуването Лазаров получи 6 гласа в своя подкрепа, Господинов – 1, а 12 бюлетини бяха недействителни, с което техните кандидатури бяха отхвърлени.

След всичко, което чу от Лазаров, председателят на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев заяви, че той е "почтен човек" и ще гласува за него. Именно Колев обяви през юни за съществуването на Красьо, който се опитвал срещу 200 000 евро да купи гласове в съвета в полза на определени кандидати за шефове в системата. Веднага след това главният прокурор Борис Велчев заяви, че именно това съобщение е прекратило възможността да се разплете скандала.

"Сатанизираха го този Красьо. Направихме го национален герой", заяви Колев в петък. Той обясни, че като е казал за неговото съществуване се е надявал, че лицето ще престане да мами колегите с обещания за постове и ще му се образува дело за измама.

"А не че ще образуват дела срещу колеги за глупости", добави членът на съвета.

Председателят на Върховния касационен съд Константин Пенчев обяви, че няма да даде подкрепа и за двамата кандидати.

"Щом председателя на един съд (Румен Лазаров) приема искания по конкретни дела от един гражданин, представете си за какво става въпрос...", каза Пенчев.

27-годишният Красимир Георгиев е с предявено обвинение за лъжесвидетелстване, защото пред прокуратурата е излъгал, че се познава с магистрати. Той се разследва за търговия с влияние в съдебната власт. Контактите от неговия мобилен телефон разкриха множеството му връзки с политици от БСП, ДПС и НДСВ, кметове на общини, бизнесмени със спорна репутация и много други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Шефът на НСБОП: Красьо и Таки са дребни риби 11| 5885 |01.12.2009 . Проверяват академията, образовала Черния 1| 4897 |30.11.2009 . Черен Красьо гилотинира предконгресно НДСВ 28| 4198 |26.11.2009 . Фолкдиви и Красьо Черния - отличници на Свищовската академия 20| 8681 |26.11.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО