Реклама / Ads
8| 4809 |06.09.2015 НОВИНИ

Съединението мина без Цецка Цачева в Пловдив

.
Празникът на Съединението в Пловдив мина без присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя почете XIII Панаир на народните занаяти в АЕК "Етър", но не и 130-тата годишнина, чествана в Пловдив. Сред заместниците на Цачева бяха единствено Димитър Главчев и Иван Иванов. Патриотът Красимир Каракачанов също отсъстваше. Малцина бяха и депутатите, които отдадоха почит на героите на Съединението. Събитието уважиха президентите Георги Първанова, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.
 

Днес броят на конфликтите в региона и по света е рекорден. Преминаваме през трудни времена. Едновременното протичане на кризите и взаимодействието между тях рязко повишава рисковете. Само заедно можем да решим всяка криза. Това заяви в речта си Росен Плевнелиев.

 

По думите на президента, начинът, по който решаваме или задълбочаваме проблемите в държавата, определя отношението на гражданите към политиците и институциите.

 

„Най-тежката криза е кризата на доверие. Дали хората ще вярват в институциите, които ефективно да решават техните проблеми, или ще се затворят в пасивност и недоверие. Дали ще вземе връх егоизмът в Европа, като се ограничат фундаменталните човешки права – например на бежанците”, попита той.

 

„Бежанците са хора като нас. Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната и от машината за терор на „Ислямска държава”, каза Плевнелиев. И допълни, че решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя.

 

„Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена. Българският народ е силен, когато е единен. Ние сме българи, но и европейци”, посочи той.

Според него, смисълът на празници като днешния не е в повърхностното търсене на национална гордост от отминали събития, а в стремежа да пренесем мъдростта и поуките от тях през вековете.

 

„Вярвам, че най-силното послание, което актът на Съединението отправя и до наши дни, е, че българският народ успява тогава, когато е обединен. Когато има национален идеал, когато дръзва да кове сам съдбата си, когато има истински лидери, които вървят редом с него и следват волята му”, заяви още държавният глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5885 |06.09.2015 Д. Стойнев: Съединението е днес, но трябва да е и утре . 5| 4358 |06.09.2015 Миков: Съединението е успех! Постигаме нови, ако уважаваме подвига на народа . 1| 6125 |28.08.2015 По пътя Габрово – връх Шипка вече може да се минава . 0| 4570 |28.08.2015 Товарен влак горя при Момина клисура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads