Реклама / Ads
2| 3022 |23.03.2023 НОВИНИ

Сагата TikTok: Най-популярната социална мрежа или шпионски софтуер на Китай?

.
Чешкият надзорен орган за киберсигурност се обяви срещу използването на TikTok. Това е поредната агенция, която предупреждава, че съществуват рискове за националната сигурност на държавите, в които приложението, собственост на Китай, се използва.
 

Агенцията NUKIB препоръча TikTok да не се инсталира на телефони, чиито потребители имат достъп до критична и друга важна инфраструктура.


Няколко държави вече предприеха стъпки, с които да ограничат използването на приложението. 


Съединените щати миналия месец поставиха 30-дневен срок за изчистване на приложението от федерални устройства и системи, а освен това правителството на САЩ иска да забрани TikTok, ако компанията не бъде продадена. Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС забраниха употребата на TikTok на телефоните на персонала. Ограничения са наложени още в Нова Зеландия, Великобритания, Шотландия, Индия, Афганистан, Пакистан, Белгия, Канада, Тайван.


На фона на тези опасения обаче от TikTok отричат да представляват китайски шпионски софтуер и определят обвиненията спрямо себе си като напълно неоснователни. 


Китай обвини САЩ, че преувеличават страховете за националната сигурност, за да потиснат китайската компания. Още през 2020 г. по време на администрацията на Доналд Тръмп приложението се размина на косъм от забрана да бъде използвано на територията на САЩ. Още тогава имаше буря от въпроси за рисковете за киберсигурността. 


Благодарение на многобройните сложни правни предизвикателства дебатът до голяма степен изчезна - и в крайна сметка беше сложен край през 2021 г., когато президентът Джо Байдън отмени предложението на Тръмп.


По времето на предложената от Тръмп забрана преди почти три години TikTok е бил изтеглен около 800 милиона пъти по целия свят. В момента социалната мрежа надхвърля 3 млрд. тегления. Като добавим към това нарастването на геополитическото напрежение между Китай и западните страни, става ясно, че глобалното бъдеще на TikTok е по-несигурно от всякога.


Едно от най-основните обвинения спрямо социалната мрежа е за огромното количество данни от потребителите, които събира. Информацията обаче не се различава по естество от тази, събирана от други социални мрежи, заключват наколко доклада пред последните няколко години. 


Въпреки че дразни експертите по поверителност, повечето от нас приемат споделянето на определени данни с компаниите е част от сделката, която сключваме като потребители на социални мрежи - те събират данни за нашето поведение, които използват основно за предлагането на реклами, а ние използваме услугата им безплатно.


Големият проблем на TikTok е, че е собственост на ByteDance - компания, базирана в Китай.  Facebook, Instagram, Snapchat и YouTube също събират информация, но става дума за компании, които се намират на територията на Съединените американски щати. 


В продължение на години американските законодатели, заедно с по-голямата част от света имат ниво на доверие помежду си и негласно споразумение, че тези данни няма да бъдат използвани по престъпен начин така, че да се изложи на риск националната сигурност. 


Засега доказателствата сочат, че става дума само за теоретичен риск. Страховете обаче се подклаждат от доста витиевата част от китайски закон, приет през 2017 г. 


Член 7 от Закона за националното разузнаване на Китай гласи, че всички китайски организации и граждани трябва да "подкрепят, подпомагат и сътрудничат“ на усилията на китайското разузнаване. Това изречение често се цитира от хора, подозрителни не само към TikTok, но и към всички китайски компании.


Изследователи от Технологичния институт на Джорджия обаче твърдят, че това изречение е извадено от контекста и отбелязват, че законът включва и предупреждения, защитаващи правата на потребителите и частните компании.


Но през декември ByteDance призна, че няколко от базираните в Пекин служители са имали достъп до данните на поне двама американски журналисти, за да проследят местоположението им и да проверят дали се срещат със служители на TikTok, заподозрени в предоставяне на информация за медиите. Говорителят на TikTok казва, че служителите, които са получили достъп до данните, са били уволнени още тогава. 


Фирмата настоява, че потребителските данни се съхраняват в САЩ и Сингапур и никога не са били съхранявани в Китай. Освен това от TikTok посочват, че в момента се работи по създаване на хранилище на данни и на други места - например Ирландия, където се планира да се обработват всички данни от Обединеното кралство и ЕС.


Критиците твърдят, че TikTok е "троянски кон" - въпреки че изглежда безвреден, може да се окаже мощно оръжие по време на конфликт, например.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3024 |19.03.2023 Найден Тодоров: Сагата в Народния театър е от компетенцията на съда . 7| 3313 |05.01.2023 Сагата “Джемкорп” като филма “Бандата на Оушън” според Делян Добрев . 1| 7353 |06.12.2022 Сагата с Народния театър е представлението ”Троянският кон”, който всички гледаме . 3| 9189 |03.12.2022 Слава Янакиева за сагата ”Народен театър”: След 33г. – докога ще се възпроизвеждат тоталитарни модели?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads