Реклама / Ads
2| 5103 |22.10.2012 НОВИНИ

Съюзът на лекарите подкрепи медиците, подали оставка в Стара Загора

.
Българският лекарски съюз застана зад колегите си от кръвния център в Стара Загора, които подадоха колективната си оставка в петък.
 

В декларация в тяхна подкрепа, съюзът настоява здравното министерство да възстанови плащането на допълнитено материално стимулиране в тази област.

От съсловната организация уточняват, че работещите в националния и регионалните центрове по трансфузионна хематология не са получавали допълнително материално стимулиране от началото на годината, предава БТВ.

Освен това, ниското заплащане и действащата наредба за следдипломна квалификация демотивират специализантите, пише още в декларацията.
От съюза твърдят, че проблемите в сферата отразяват началото на финансовия и кадрови колапс в цялата система на здравеопазването. Настояват за спешна реакция от страна на Министерство на здравеопазването.

Медиците в кръвните центрове и в психиатриите имат обещание от ведомството, че ще получат увеличение на заплатите с между 16 и 18%. Все още обаче не е ясно кога ще стане това. Специалистите настояват за корекция на трудовите си възнаграждения със задна дата и за увеличение от 20 на сто.

"Днес следобед ще разговарям със зам.-министъра на здравеопазването д-р Минчо Вичев и тогава ще решим какво да правим по-нататък", заявява шефката на центъра д-р Мария Щилянова, съобщава в. Старозагорски новини.

Шестима лекари и 14 медицински сестри, което прави около половината от състава в старозагорския център, подадоха колективно едномесечни предизвестия за напускане в петък.

Причините били ниските заплати, липсата на висококвалифицирани кадри и медицински стандарти по трансфузионна хематология. Основното искание е уеличаване на заплатите с 20 на сто със задна дата от 1 юли т.г., както им обещал зам.-министърът при предишна среща и било е записано в отрасловия трудов договор.

Средната брутна заплата в центъра е 550 лева, като за лекар със специалност е 670 лева, а за медицинска сестра - 440.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6075 |27.09.2012 Военните не подкрепиха полицаите, сега роптаят в нета . 1| 7544 |19.07.2012 Лекарите от ВМА действат в Бургас като в Афганистан . 16| 5624 |27.06.2012 Депутатите подкрепиха ветото върху промените в Закона за горите . 0| 6275 |22.05.2012 „Рефан” подкрепи деца, лишени от родителски грижи и такива с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads