Реклама / Ads
0| 5101 |22.12.2015 НОВИНИ

Съюзът на съдиите предлага магистратите да се изберат пряко в двете колегии

.
Съюз на съдиите
Съставът на новите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде попълнен с избрани по новите правила представители и на професионалните, и на парламентарните квоти. За това настоява най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, в отворено писмо, адресирано до всички магистрати - съдии, прокурори и следователи.
 

"Няма легитимно основание след извършената на конституционно ниво промяна на структурата на ВСС, да продължат да членуват в новосъздадените му отделни колегии членове, които са избрани при действие на друга нормативна уредба, които в своето значително мнозинство открито са се противопоставяли на промяната и от които не може да се очаква, че ще работят за нейното осъществяване", се казва в текста.

От Съюза на съдиите призовават да се приемат бързо измененията в Закона за съдебната власт, които да осигурят приложението на конституционната промяна, "макар и да сме дълбоко скептични, че парламентарното мнозинство има воля за действителна съдебна реформа", се казва в писмото.

"Ще работим заедно с всички съдии, независимо дали са наши членове, и ще търсим взаимодействие с прокурорите и следователите, за да настояваме след структурирането на новите две колегии на ВСС, съставът им да бъде попълнен с избрани по новите правила представители и на професионалните, и на парламентарните квоти", се казва в обръщението.

Съюзът на съдиите припомня, че в изминалите две седмици е предприел активни действия, за да покаже важността на конституционната промяна за осигуряване на действителна съдебна реформа и ще продължава да го прави, както и ще се бори за отстояване на авторитета, доброто управление и независимостта на българските магистрати.
Документ

"Ще реагираме при предприемане на законодателни промени, които не осигуряват действителна промяна. Ще продължим действията си за диалог с гражданите, за да разясняваме същността на проблемите за утвърждаването на България като правова държава, като ще обърнем особено внимание на младите хора", казват от Съюза на съдиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4260 |18.12.2015 Холандският посланик подкрепя протеста на съдиите . 4| 3994 |17.12.2015 Съюзът на съдиите иска оставка на ВСС . 4| 4694 |15.12.2015 Предлагат закриване на митница „Свиленград” . 7| 4806 |14.12.2015 Съюз на съдиите: ВСС нарушава съдебната независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads