Реклама / Ads
5| 13731 |30.05.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: ГЕРБ цака Патриотите в МО, Каракачанов си трае

.
В МО пак ще заобикалят закона при конкурсите...
За директор на една от най-важните дирекции в МО, от която ще зависи вземането на решения по реализацията на няколко огромни проекта за милиарди левове, ще бъде назначен човек на ГЕРБ. Заместник пък ще му е човек на Реформаторите и Николай Ненчев. Става дума за прочулия се в МВР високопоставен чиновник Иван Пейков и за удобния Борислав Попов.
 
Точно от тези хора се нуждае ГЕРБ в дирекция "Отбранителна аквизиция". Те ще са послушни и зависими  и ще изпълняват техните желания и поръчки, научи Фрог.

Едва ли ще се проведе нов конкурс за директор на тази дирекцията. Вече се знае, че за мястото гласят  Пейков – бивш съветник и директор във ведомството, за последно директор на дирекция в МВР. Как се заобикаля закона?

Задължителното провеждане на конкурс не е една досадна формалност, която ще бъде прескочена, не е приумица или излишен разкош, а е нормативно (и императивно) уредено в Закона за държавните служители, Наредбата за провеждане на конкурси за държавни служители, а е и зададена в управленската програмата на ГЕРБ за европейско развитие на страната до 2020 г. Този път факирите на непровеждането на конкурси в МО (което е перманентна практика във ведомството) в лицето на дирекция „Управление на човешките ресурси“ в министерството (чийто директор Антон Ластарджиев понастоящем изпълнява и длъжността постоянен секретар на отбраната) са измисмислили назначаването на Пейков да стане чрез т.нар. механизъм за мобилност (чл. 81а от Закона за държавния служител) в администрацията (вижте https://mobility.government.bg/positions/view/374) – едно порочно изключение, което според портала за мобилност на държавната администрация на МС „има за цел от една страна да разшири възможностите за професионално и кариерно развитие на държавните служители, а от друга - да подпомогне структурите на държавната администрация да подобряват институционалния си капацитет чрез възможността по-бързо да намират необходимите им опитни експерти“, а всъщност е поредният хитър начин по законов път той да се заобиколи, както и нормалните европейски практики.

Този механизъм е създаден за да не се усложнява прехвърлянето на експерти от една администрация в друга, но е логично приложим само за експертни длъжности, а не за ръководни, при които е необходимо да бъде подбран по професионални качества най-добрия измежду добрите и подходящите такива, и това да стане при един реален конкурс, при който да се представят концепции/стратегии за управление, съответно те да бъдат защитени и след това да се прецени с интервю и други качества на кандидатите. Още повече, когато става дума за важна позиция, начело на ресурсна и корупционно уязвима структура от държавната администрация.

Експерти с опит във военното министерство питат, дали Каракачанов, заместниците му и приближените му от политическия кабинет ще се занимават само с паметници, наборна служба и патриотично възпитание? И дали ще дадат само на гербаджиите и протежетата им да се облажат от евентуалната реализация на някои от проектите за пехотата, ВМС и ВВС.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11751 |29.05.2017 Е. Йорданов за Фрог: Лавка за безалкохолно е станало Министерство на правосъдието . 1| 7770 |26.05.2017 Спас Ташев за Фрог: Путин иска Македония в Евразийския съюз . 1| 15774 |26.05.2017 Адв. К. Симеонов за Фрог: Плевнелиев се срамува и/или страхува от стенограмата . 4| 14506 |26.05.2017 Борисов отвърна на Радев: Самолетите не са толкова важни, ще чакат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads