Реклама / Ads
11| 6901 |01.04.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Нови емисари на ДИАНЕТ дойдоха на мястото на изгонените

.
Турция спешно е изпратила четирима нови емисари на тяхната дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ на мястото на изгонените от България, научи Фрог от запознати.
 
На 20 март в разгара на предизборната истерия около партия ДОСТ шефът на ДАНС Димитър Георгиев изгони от страната трима турски граждани като заплаха за националната ни сигурност-д-р Улви Ата, официално съветник по социалните въпроси в посолството, а неофициално главният мюфтия на България, който от името на ДИАНЕТ контролира мюсюлманската общност в страната.

Де факто Ата бе официалният представител на ДИАНЕТ, секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ, също човек на дирекцията и депутата от партията на Ердоган Азис Бабушчи.

 

Според нефициална информация Ата разпределя парите, плаща заплатите и финансира главното мюфтийство, чийто сметки са блокирани. Твърди се, че месечно турската държава дава по 2 млн. лв. на мюфтийството, което си е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни.

Два дни по-късно със заповед на шефа на ДАНС от страната бяха изгонени още двама турски граждани като заплаха за националната сигурност. Както Фрог единствен писа-първият изгонен се оказа имамът на шуменската „Томбул джамия” Ибрахим Иълмаз, служител на турската дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ, вторият изгонен също е служител на дирекцията.

 

Всички те бяха изгонени по подозрение, че като духовници агитират за ДОСТ по разпореждане на турската държава. Както Фрог единствен писа сбирка на районни мюфтии в Турция в началото на март е предизвикала изгонването на секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ като заплаха за националната сигурност. Според неофициална информация там е правена обработка на мюсюлманските духовници лично от президента Реджеп Ердоган в полза на партията на Местан. 

От главното мюфтийство признаха с половин уста за тази сбирка, като се оправдаха, че не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

Ден по-късно в интервю за три телевизии главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че чрябва радикална промяна в Закона за религиозното образование и държавен контрол върху тези проповедници, учили в чужда държава.

„Изборите минаха и ДИАНЕТ тихомълком докараха нови четирима емисари у нас. Те вече са в България и възниква въпросът как толкова бързо Министерство на външните работи и службите са ги проверили и са им издали експерсно продължителни визи за престой в България ?“, заяви пред Фрог бивш разузнавач.

 

Остава впечатлението, че изгонването на турски граждани от ДАНС със съдействието на прокуратурата и МВР е било чисто предизборен трик, а не грижа за националната сигурност на страната.

Може би и затова Турция официално не реагира на мерките на българските власти спрямо техни граждани.

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5998 |31.03.2017 Ето новите 240 депутати . 0| 4194 |31.03.2017 Нови случаи на морбили в Пловдив . 1| 4698 |31.03.2017 Проверка на Фрог: 10 от 10 не знаят кой е районният им инспектор . 2| 3878 |31.03.2017 След Великден ще е първият работен ден на новите депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads