Реклама / Ads
7| 4583 |17.01.2016 НОВИНИ

Санкциите срещу Иран са отменени, петрол залива света

.
Ирански петрол
Иран излиза от години на международна изолация, след като късно в събота бяха отменени санкциите, наложени на ислямската република заради недостатъчната прозрачност на ядрената ѝ програма. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че Техеран е спазил ангажиментите си по споразумението с водещите държави в света.
 
За три месеца бяха демонтирани 14 000 центрофуги за обогатяване на уран (две трети от капацитета на държавата) и бяха предадени на съхранение под контрола на МААЕ. Общо 98% от иранските запаси от обогатен уран бяха изнесени в Русия и на други места. През изминалата седмица бе демонтиран основният елемент на ядрения реактор за тежка вода в Арак и мястото му бе запълнено с бетон.

Така отпаднаха основните елементи на иранската ядрена програма, които предизвикваха тревога, че страната опитва да изгради капацитет за създаване на ядрено оръжие и да произведе собствена атомна бомба.

Специалисти, политици и медии са впечатлени, че всичко това наистина се случи само за 3 месеца, след като Техеран вложи огромни средства и усилия в тази програма през последните 13 години.

Броени минути след доклада на МААЕ във Виена от Вашингтон обявиха, че се отменя американското ембарго в сектора на банките, стоманата, корабнтия транспорт и други. Благодарение на тях през последните 5 години страната бе практически изолирана от световните пазари и най-вече от този за петрол.

Европейският съюз също започна процедура по отмяна на санкциите, ръководителите на енергийни гиганти като "Тотал" и "Шел" пристигат днес в Техеран, а иранският транспортен министър съобщи, че планира да закупи 114 самолета "Еърбъс".

Иранските банки скоро ще възстановят връзките си с европейската финансова система и частни компании ще могат да сключват сделки без да се опасяват от санкции от Запада. Около 30 млд. долара от замразените близо 100 млрд. долара ирански банкови активи ще бъдат освободени незабавно.
 
Спира се и ембаргото на ЕС за ирански петрол, което веднага ще се отрази на глобалните петролни пазари. Очаква се Техеран веднага да изкара за международна търговия почти 500 000 барела петрол на ден, а това би трябвало да понижи още повече сриналите се през последните месеци цени на петрола.
 
Краят на санкциите драстично намалява напрежението между САЩ и Техеран, белязало района на Близкия изток от ислямската революция през 1979г. насам. В същото време това е означава много пари и престиж за Иран, предвождащ шиитите докато в Сирия не се вижда надежда за спиране на един от най-кървавите конфликти в района, а отношенията със сунитска Саудитска Арабия и партньорите ѝ са на дъното.
 
Израел не е доволен от параметрите на сделката, защото смята, че аятоласите не са се отказали окончателно от ядрените си оръжейни амбиции и отменените санкции ще налеят милиарди долари в усилията им да подпомагат антиизраелските си протежета - от "Хизбула" в Ливан до "Хамас" в Ивицата Газа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5001 |12.01.2016 Мерджанов: В МВР са демотивирани заради политическото ръководство . 130| 42558 |11.01.2016 ЕКСКЛУЗИВНО! 20-те заплати при пенсиониране на ченгетата стават 10 със закон . 14| 4424 |11.01.2016 Хампарцумян: Над 60 млрд. лева са депозирани в банките . 3| 5931 |11.01.2016 Журналист: Убийството на Антов е добре организирано и не е аматьорско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads