Реклама / Ads
4| 4841 |07.02.2014 НОВИНИ

В Сараево подпалиха президентството

.
Демонстрантите в северния босненски град Тузла са подпалили правителствена сграда докато протестите продължават в цялата страна за трети пореден ден. Гневни протестиращи заради икономическото положение в Босна нахлуха в сградата на областната администрация в Тузла, започнаха да я разграбват и я подпалиха.
 

Стотина младежи с качулки с емблемата на местния футболен отбор проникнаха в сградата, където унищожиха мебелите и хвърляха телевизори през прозорците. Над 5000 протестиращи, които се събраха на площада, аплодираха. Пламъци и гъст черен дим излизаха от първия етаж на десететажната сграда.

Протестиращите вътре в сградата не позволяват на полицаите да загасят пламъците. Стотици полицаи се изтеглиха на около сто метра, където образуваха кордон около сградата на Бърза помощ. Полицията в босненската столица Сараево стреля днес с гумени куршуми и звукови гранати, за да разпръсне стотици протестиращи срещу правителството.

Специални полицейски части са използвали водни оръдия, за да рапръснат тълпите, които са се опитали да щурмуват резиденцията на президента в Сараево. Сградата на президентството в Сараево е в пламъци. Огънят, запален от протестиращите, се е разпространил до втория етаж. Околните трамвайни станции и павилиони също са в пламъци. Протестиращите продължават да скандират за оставка на правителството. Няколкостотин граждани, предимно млади хора, продължават с безредиците. Според последната информация на местни медии в сградата на президентството има пожарникари, хванати в капан, които не могат да излязат, защото протестиращите са обкръжили сградата. Повече от 150 демонстранти са ранени. Протестиращите в Сарево са започнали да хвърлят камъни, кофи за смет и пътни знаци по полицията, съобщава Ал-Джазира Балкани за Сараево Таймс.

Извънредна ситуация е обявена около Министерския съвет в Сараево. Входът на сградата е запален. В момента протестиращите са успели да влязат вътре и хвърлят предмети през прозорците. Колите на пожарната не могат да достигнат сградата заради засиления автомобилен трафик. Най-малко четирима души са ранени, включително един журналист. В Зеница демонстранти има пред правителствената сграда. Успели са да нахлуят в сградата, а в няколко помещения има пожари. Протестиращите не са допуснали пожарникарите в сградата. Полицаите, охраняващи сградата, са разположили оборудване на мястото, но демонстрантите са успели да завземат контрола над сградата.

В Бихач хиляди млади хора са излезли на протест, има запалени правителствени автомобили, а полицията все още не е реагирала. Правителството на мюсюлманско-хърватската република в босненската федерация се събра на извънредно заседание и призова протестиращите да преговарят за изсканията си. Според Ройтерс ескалацията на насилието в третия ден на недоволство бележи най-масовите протести от края на гражданската война през 1995г. Подобни граждански протести не са характерни за Босна, защото почти две десетилетия сърби, хървати и мюсюлмани предпочитаха политическата стагнация пред риска да се завърнат отново към стария конфликт, в който загинаха около 100 000 души. Политиканстването на етническа основа забави модернизирането на страната, докато съседите й един по един станаха членове или преговарят за членство с ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5257 |14.12.2013 Бежанците подпалиха палатките в лагера в Харманли . 10| 5614 |27.11.2013 200 нелегални афганистанци се подпалиха . 26| 5190 |20.11.2013 Провокатори на ГЕРБ нападнаха протеста пред президентството . 96| 5723 |14.10.2013 Президентството: Плевнелиев ще заведе дела срещу медии и клеветници срещу него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads