Реклама / Ads
2| 5014 |06.01.2024 НОВИНИ

Сърбия и Косово решиха спора с регистрационните табели

.
Сърбия и Косово разрешиха спора си около регистрационните табели на автомобилите, който създаде тревоги заради потенциала от нов конфликт в региона. Шофьорите на сръбски автомобили, които искат да влязат в Косово, вече не трябва да скриват обозначенията за националност върху регистрационните си табели. Косовското правителство прие изменението по-рано тази седмица, а то влиза в сила от днес, пише АРД, цитирано от “Дойче веле”. 
 

Министър-председателят на Косово Албин Курти обясни в профила си във Facebook, че правителството е готово да предприеме този ход, тъй като сръбската страна вече го е приложила "изцяло". Решението се "основава на принципа на реципрочност като предпоставка за регулиране на отношенията между независими държави", заяви още Курти.

 

 

Говорител на Европейската комисия каза пред медиите, че ЕС приветства решението на Сърбия официално да признае издадените от Косово регистрационни номера, описвайки го като положителна стъпка към подобряване и нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.







От 1 януари превозните средства с регистрационни табели RKS могат да се движат свободно в централна Сърбия. По-рано Сърбия беше против допускането на автомобили от Косово, на чиито регистрационни табели е изписана абревиатурата.

 

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово, която Прищина обяви през 2008 година. След този ход регистрационните номера на автомобилите разпалиха спор заради изобразяването на националните символи.

 

През 2021 беше решено да се използват стикери, с които тези знаци да се закриват.

 

Министерството на вътрешните работи на сръбското правителство публикува на уебсайта си отказ от отговорност, в който се посочва, че разрешаването на превозни средства с номера на Република Косово да влизат в Република Сърбия не означава признаване на държавността на Косово, пишат от "Euronews".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4207 |06.01.2024 Дипломат №1 на ЕС: Палестинска държава е единственият изход от кризата . 4| 4140 |06.01.2024 Смилов очаква козметични промени в кабинета след ротацията . 12| 4777 |06.01.2024 Патриарх Неофит: Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия . 3| 4107 |06.01.2024 България отбелязва Богоявление. В чии ръце отиде кръста?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads