Реклама / Ads
9| 4703 |01.08.2011 НОВИНИ

САС отмени забранената сеч в царски имоти

.
Административният съд – София област, отмени наложената на 6 октомври 2009 г. от горското стопанство в Боровец забрана за сеч и извозване на дървесина от 17 парцела с иглолистни гори, собственост на Симеон Сакскорбургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, съобщиха в понеделник от съда.
 

Мотивите са, че в акта си шефът на стопанството е цитирал само "общи и неконкретни" нарушения на собствениците без да изясни какви точно са те, както и без категорично да е оборил твърдението на наследниците на цар Борис III, че те са били допуснати от бракониери след спирането на сечта.

В съдебния акт се цитира констативен протокол за освидетелстване на сечища, съставен на въпросните парцели на 21 август 2009 г. В него не се посочват нарушенията, станали повод за забраната на сечта, издадена месец и половина по-късно. Според горското стопанство те били установени по време на проверка от началото на октомври същата година, предхождала забраната.

По тази причина в решението на съда, постановено от председателя на състава Любомир Гайдаров, се сочи, че няма категорични доказателства, че визираните във втората проверка нарушения действително са направени от собствениците на горите. Не е доказано и, че те са допуснати преди спирането и освидетелстването на сечището в края на август 2009 година.

Стопанството в Боровец, което вече е част от Държавното горско стопанство – Самоков е осъдено да плати на наследниците на цар Борис III близо 1700 лева за съдебни разноски, както и 450 лева разходи на съда за вещи лица. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

На практика обаче отмяната на забраната е формална, тъй като в края на 2009 г. парламентът наложи мораторуим върху т. нар. "царски имоти", който още е в сила. Така дори решението да бъде потвърдено и от ВАС, Сакскобургготски и сестра му няма да могат да възобновят сечта в общо 17-те горски парцела. Преди година двамата заведоха дело срещу България в Европейския съд за правата на човека заради наложеният от депутатите мораториум.

Министерството на регионалното развитие пък подаде искове за възстановяване като държавна собственост на имотите Врана, Царска Бистрица, Ситняково и Саръгьол, а земеделският министър Мирослав Найденов заведе дело за връщане на 16-те хиляди декара гори, реституирани на царските наследници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5558 |04.04.2011 Син на царски екс зам.- министър забъркан в далавери с дрога . 12| 5526 |01.04.2011 Запор на царските земи иска държавата . 4| 6333 |24.03.2011 Държавата си иска част от царските имоти . 0| 5397 |02.03.2011 Отмениха ограниченията срещу шапа у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads