Реклама / Ads
1| 4530 |18.11.2010 НОВИНИ

САЩ: България зачита религиозните свободи

.
Според годишния доклад на американския Държавен департамент за религиозните свободи по света българското правителство като цяло зачита религиозните свободи на регистрираните религиозни групи.
 

За нас обаче се казва още, че дискриминацията, тормозът и обществената нетърпимост спрямо някои верски общности все още се проявяват спорадично, а вандалските прояви срещу джамии зачестяват. Има сведения за нетолерантно отношение от страна на полицията и местните власти.

В доклада, публикуван на интернет страницата на Държавния департамент, се изразява безпокойство от факта, че правителството не е действало проактивно, за да предотврати някои случаи на обществено насилие. Дава се оценка, че Конституцията забранява създаването на политически партии на религиозна основа, но някои партии използвали религиозни проблеми за политически цели.

Отношенията между религиозните групи като цяло са толерантни. Проблем за страната обаче са дискриминацията и цялостната нетолерантност на обществото към някои “нетрадиционни” религиозни групи и негативното им отразяване в медиите, въпреки че са получили национална регистрация. Пример е даден с няколко осуетени сбирки на “Свидетели на Йехова”.

В доклада на Държавния департамент се отделя място и за скандала в мюсюлманското вероизповедание. Напомня се фактологията – през 2008 г. мюсюлманска конференция избра Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Конкурентният му ислямски лидер Недим Генджев оспорва това и на 12 май 2010 г. Върховният касационен съд отхвърли жалба на Хаджи, като по този начин потвърждава решението от 2009 г. за анулиране на регистрацията му като главен мюфтия. ВКС възстановява Генджев, който има последна правновалидна регистрация от 1996 г. Преди това съдът анулира Мюсюлманските конференции, проведени през 1997, 2000 и 2005 г. През октомври 2009 г. друга мюсюлманска конференция преизбра Хаджи за главен мюфтия. Решението на съда по иска на Хаджи да регистрира конференцията от 2009 г. беше отложено в очакване на решението на Върховния касационен съд и в края на разглеждания период продължава да е висящо. Хаджи и привържениците му организират протести срещу Генджев, когото обвиняват, че е откраднал 500 000 долара (800 000 лева), когато съдът временно го възстанови на длъжност като главен мюфтия през 2006 г., се отбелязва докладът.
Мюсюлмани от Бургас се оплакали още, че срещат спънки от местните власти да си построят джамия, оплакали се от нападения и осквернявания.

Представители на еврейската общностсъщо са сигнализирали за оскверняване на еврейски училища в София на 21 март 2010 г. и за две нападения с коктейли „Молотов“ на 13 юли 2009 г. по синагога в Бургас и по местен еврейски център. Докладът отбелязва, че решение за компенсиране на членовете на Алтернативния синод на православната църква все още не е взето, въпреки постановлението на Европейския съд за правата на човека.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4546 |18.11.2010 Ханес Свобода: В България медиите не са свободни . 7| 5179 |17.11.2010 Младенов: Искаме ПРО щит над цяла България . 9| 5047 |16.11.2010 ПРО от изключителна важност за България . 19| 4817 |15.11.2010 М. Димитров: България пое невъзможни ангажименти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads