Реклама / Ads
5| 10644 |27.04.2024 НОВИНИ

САЩ изпращат още "Пейтриът"-и в Украйна. Искат съюзниците да "поемат малко повече риск"

.
САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни ракети „Пейтриът“ за нейните системи за противовъздушна отбрана като част от огромен допълнителен пакет от помощ от 6 милиарда долара, обяви министърът на отбраната на САЩ.
 

„Това е най-големият пакет за подпомагане на сигурността, с който сме се ангажирали досега“, каза Лойд Остин след приключването на виртуална среща на десетки международни поддръжници на Киев.





Ракетите ще се използват за попълване на доставените по-рано системи Patriot. Пакетът включва още боеприпаси за националните усъвършенствани ракетни системи земя-въздух, или Nasams, и допълнително оборудване за интегриране на западни ракети-носители, ракети и радари в съществуващите оръжия на Украйна, голяма част от които все още датират от съветската епоха.

 

Пакетът е вторият тази седмица, след друг, оценен на 1 милиард долара, който беше обявен точно след като президентът на САЩ Джо Байдън подписа много отлаган законопроект за осигуряване на ново финансиране за Украйна, тъй като тя се бори да задържи руския напредък.

 

За разлика от пакета от 1 милиард долара, обявен в сряда, който включва артикули, които ще бъдат извлечени от американски запаси, последната помощ ще бъде осигурена от отбранителната индустрия, което означава, че ще отнеме повече време, за да стигне до бойното поле.

 

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди необходимостта от Patriot рано в петък с контактната група за отбрана на Украйна, коалиция от около 50 държави, събиращи се практически на ръководена от Пентагона среща.

 

Срещата се падна на втората годишнина на групата, която Остин каза, че е „раздвижила небето и земята“ от април 2022 г., за да осигури милиони патрони боеприпаси, ракетни системи, бронирани превозни средства и дори самолети, за да помогне на Украйна да отблъсне инвазията на Русия.

 

Зеленски каза, че са необходими поне седем системи Patriot за защита на украинските градове. „Спешно се нуждаем от системи Patriot и ракети за тях“, каза той. „Това е, което може и трябва да спасява животи в момента.“





На пресконференция в Пентагона след срещата Остин каза, че САЩ работят със съюзниците си за осигуряване на допълнителни системи Patriot, но не се ангажира да изпрати повече американски версии. Той каза, че през последните дни е говорил на четири очи с редица свои европейски колеги, за да обсъди този и други проблеми.

 

„Те не се нуждаят само от „Пейтриоти“, те се нуждаят и от други видове системи и прихващачи“, каза Остин.

 

Остин каза, че моли съюзническите нации да „поемат малко повече риск“, докато обмислят какви оръжия да изпратят на Украйна. Редица нации изразиха известно нежелание да изпратят системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна, тъй като повечето нямат много и смятат, че се нуждаят от тях за собствената си отбрана.

 

Американски служители казаха, че пакетът от помощи ще бъде финансиран чрез инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която плаща за по-дългосрочни договори с отбранителната индустрия и означава, че може да отнеме много месеци или години, докато оръжията пристигнат. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, за да обсъдят подробности, които все още не са оповестени публично.

 

Новото финансиране включва високомобилна артилерийска ракетна система, или Himars, както и дронове Switchblade и Puma, противодронови системи и артилерия.

 

Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна се среща приблизително ежемесечно през последните две години и е основният форум за принос на оръжия за Киев за войната.





Генерал Си Кю Браун, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, каза, че оръжейният пакет на стойност 1 милиард долара ще има ключова полза.

 

„Има някои краткосрочни ефекти“, каза Браун, който стоеше до Остин на брифинга в Пентагона. „Сега украинците не е задължително да разпределят това, което имат, защото знаят, че нещата излизат от този пакет и ще има последващи пакети.“

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2823 |27.04.2024 България последна в Европа по медийна грамотност. Как да добием имунитет срещу дезинформация? . 0| 2514 |27.04.2024 Oтчитат бум на фалшивите столевки . 6| 2425 |27.04.2024 Ваня Григорова: Няма да бъда кандидат на БСП, Нинова работеше срещу мен . 8| 2446 |27.04.2024 Настимир Ананиев: ЦИК са пристрастни. Председателите на районни комисии от ГЕРБ са 26, от ПП-ДБ - само 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads