Реклама / Ads
22| 5038 |12.05.2014 НОВИНИ

САЩ, ЕС и НАТО отхвърлят референдумите в Източна Украйна

.
Европейският съюз не признава вчерашните сепаратистки референдуми в Източна Украйна. Те са незаконни, заяви на пресконференция президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.
 

Ако Русия не работи за деескалиране, ЕС е готов да приеме допълнителни санкции срещу нея, с по-голям обхват и в множество сфери, подчерта той. САЩ смятат за незаконни състоялите се в неделя в Донецк и Луганск референдуми за самоопределение на тези два източноукраински региона и не признават резултатите им, заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки. Според Вашингтон тези референдуми само задълбочават разкола и хаоса в Украйна. Псаки разкритикува и методологията, използвана при тези, както ги нарече тя, незаконно организирани плебисцити и обвини проруските сепаратисти, че са карали да гласуват "деца и отсъстващи личности". Тя изрази мнение, че Русия "би могла да направи много повече" за стабилизиране на положението в Украйна. Генералният секретар на НАТО
Андерс Фог Расмусен също смята референдумите в двете източноукраински области за незаконни. "Те бяха организирани хаотично и на тях бяха поставени неясни и двусмислени въпроси", каза той в интервю за Си Ен Ен, цитирано от ИТАР-ТАСС. Според него единственото, което има значение, са изборите за президент на Украйна, насрочени за 25 май. Расмусен каза още, че при необходимост алиансът може да вземе допълнителни мерки за противодействие на Русия. "Сега решаваме какви да бъдат следващите ни крачки. Те могат да включват коригиране на съществуващите и разработване на нови отбранителни планове, провеждане на допълнителни учения и съответното разполагане на военен контингент", добави той.

Въпросът за признаване на независимостта на украинските региони ще се решава от страните-членки на Общото събрание на ООН, а не от генералния секретар на световната организация Бан Ки-Мун. Това каза официалният говорител на генералния секретар - Стефан Дюжарик, в отговор на въпрос на кореспондента на ИТАР-ТАСС в Ню Йорк. Според Дюжарик въпросите на признаването са от компетенцията на Общото събрание. Той добави, че в ООН "наблюдаваха протичането на гласуването" в Югоизточна Украйна, но съобщи, че в секретариата на ООН засега не са постъпвали искания за разглеждане на въпроса за независимостта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5009 |12.05.2014 Плевнелиев: Референдумите в Донецк и Луганск са дело на сепаратисти . 1| 5588 |30.04.2014 Нови програми на НАТО на „Хемус 2014“ . 28| 5364 |21.04.2014 Полша трепери, иска НАТО на територията си . 29| 6576 |10.04.2014 НАТО стяга войски за Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads