Реклама / Ads
2| 2498 |23.11.2023 НОВИНИ

Съветът на Европа: В бивша Югославия политици отричат геноцида и възхваляват военнопрестъпници

.
Александър Вучич, президент на Сърбия Източник: БГНЕС
Речта на омразата и ултранационализмът застрашават мирните усилия на Балканите, въпреки годините на съдебни процеси за военни престъпления и усилията за помирение между нациите от бивша Югославия, заяви Съветът на Европа - най-висшият европейски правозащитен орган.
 

Кървавото разпадане на Югославия доведе до поредица от войни, които опустошиха Балканите, като около 130 000 души бяха убити в конфликтите в Босна, Хърватия, Косово и Словения. За да подпомогне изправянето на извършителите на най-тежките престъпления пред правосъдието, Международният наказателен съд в Хага проведе поредица от високопоставени процеси.

 

Въпреки усилията на съда и множеството присъди, Съветът на Европа заяви, че все още липсват усилия за помирение, отчасти благодарение на липсата на политическа воля, предаде БГНЕС.

 

"Неуспехът да се проведат чувствителни към миналото реформи продължава да подкопава демократичния напредък и мира в региона", се казва в доклад на Съвета.

 

Институцията посочва, че политиците разпространяват "етнонационалистически дискурс и отричане на жестокости и възхвала на военнопрестъпниците".

 

"Отричането на геноцида и други жестокости, възхвалата на военнопрестъпниците и опитите за възстановяване на доверието в лица, осъдени за военни престъпления през 90-те години на миналия век, предизвикват сериозна загриженост и се разпространяват в региона, включително на най-високите политически нива“, се казва в доклада.

 

Присъствието на военнопрестъпници - както предполагаеми, така и осъдени нападатели - в институции и обществени служби "има сериозно въздействие върху жертвите и оцелелите и върху успеха на усилията за реформа на върховенството на закона".


В Сърбия управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич и Сръбската радикална партия на Воислав Шешел, който е осъден за престъпления срещу човечеството, намекнаха, че ще обединят сили по време на местните избори през декември. Вучич започва политическата си кариера под наставничеството на Шешел и работи като генерален секретар на Радикалната партия, преди да служи като министър на информацията в правителството на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич в края на 90-те години.


В съседна Босна лидерът на босненските сърби в страната Милорад Додик продължава да твърди, че "не е имало геноцид в Сребреница", където сръбските сили убиха около 8000 мюсюлмански мъже и подрастващи.


Съветът на Европа казва още, че "държавните извинения са ключови за признаване на сериозността на случилото се и за повлияване на възприятието на обществото за жертвите".

 

Съветът на Европа, който се състои от 46 държави-членки, беше създаден, за да наблюдава и защитава човешките права в Европа след Втората световна война.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5121 |23.11.2023 Най-големият кошмар на ЕС печели изборите в Нидерландия. Какво следва? . 11| 2513 |23.11.2023 Антоанета Цонева: Оставам силно критична относно поведението на вътрешния министър . 2| 2592 |23.11.2023 Зам.-министър Стратев: До 20 декември трябва да се разплатим със земеделските производители . 3| 4509 |23.11.2023 Кметът Терзиев засипан със сигнали срещу почистващите фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads