Реклама / Ads
2| 4826 |22.07.2009 НОВИНИ

Създават нови спецекипи заради ЕК

.
Нови спецекипи за борба с организираната престъпност, които да са подчинени на главния прокурор ще се създават в близко бъдеще, след като доклада на Европейската комисия е препоръчала тази стъпка. Изискване било новите структури да не са политически обвързани.
 
Законът за съдебната власт давал вече правомощия на Борис Велчев да сформира подобни екипи, похвали се той пред журналисти днес. Тези нови служители ще се занимават не само с лидерите, а и с целите на организираните престъпни групи. Вече се обсъждали моменти по тяхното материално обезспечаване, открехна главният прокурор. Спред Велчев, това, че новите структури ще бъдат подчинени само на него е гаранция, че те няма да имат политическа ангажираност. Обсъждано е и детектор на лъжата да пресява истината все по-често в спорни ситуации. "Все повече знаем за механизмите, по които се развива организираната престъпност", каза Борис Велчев по време на оценката си на доклада на ЕК. Той обаче предпочитал да не бързат, за да доведат до край борбата с организираната престъпност. Ако пожелаете мога да поема вината за последните 20 години, каза с ирония в гласа си главният прокурор. Той пожела да си спомним колко лидери на престъпни групи са задържани в последните години, което отстрани изглеждало просто.

Други смесени екипи пък ще се борят и с корупцията по високите етажи на властта, увери магистрат номер 1, позовавайки се на едно от европейските изисквания.
В оценката си на доклада от Европейската комисия всички от ВСС бяха днес съгласни, че тя е обективна. Според членът на ВСС Анелия Мингова този доклад можел да бъде оценен обективно само от тези, които са работили по реформите. Тя изтъкна, че в доклада има различен тон към България и институциите. Според Мингова системата работи и тя трябва да бъде оставена в това динамично равновесие. Анелия Мингова изрази надежда, че мониторингът скоро ще бъде прекратен. На противоположното мнение обаче бе Лазар Груев, председател на ВКС. Той бе категоричен, че за България е добре наблюдението да продължи. Груев смята, че стилът на критиките е ясен. От доклада ставало ясно, че успех има тогава, когато един орган разбере своите задачи, а не е необходимо прехвърлянето на топката, смята председателят на ВКС.

Костантин Пенчев, председател на Върховният административен съд пък изтъкна факта, че за първи път се оценяват административните съдилища, които получили добра оценка.
В доклада пишело, че има несигурност за воля в борбата с организираната престъпност, съжали Пенчев.

Според Борис Велчев най-точна оценка за новия доклад може да се направи, ако той се сравни с предния. Той изрази съгласие, че механизмът на проверка работи добре. "Този тип механизъм налага здравословен натиск да си вършим работата", каза Велчев. В доклада имало и препоръки към прокуратурата за по трайни основи в борбата с организираната престъпност. Според главният прокурор е необходим инструментариум за борбата с неприятното явление.

От ВСС днес изразиха желание да се премахнат помощните комисии по атестирането, защото те били неефективни. Критерият "брой дела" не бил правилен, изразиха днес мнение членовете на Висшият съдебен съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5408 |19.07.2009 Зам.-шеф на РЗС подаде оставка заради ГЕРБ и Атака . 18| 4842 |11.07.2009 Десните преговори в пат заради СДС-София . 2| 4748 |06.07.2009 Заради изборите ПАСЕ иска мониторинг за България . 15| 6554 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Станишев се обзаведе с кръг „ГСР”, оцеля заради НДСВ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads