Реклама / Ads
0| 4263 |01.02.2024 НОВИНИ

Сблъсъци заради ротацията: Смените на министрите - между “сериозните разговори” и “ограничените” рокади

.
Очертава се пореден конфликт, месец преди ротацията на правителството. Задочните разговори за рокадите в състава на кабинета показват разминавания в позициите. От Брюксел тази сутрин премиерът акад. Николай Денков заяви, че разговорите за ротацията вървят конструктивно и уж има консенсус, че смените трябва да бъдат съвсем органични и само там, където наистина има необходимост. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче дава по-сериозни заявки - според него много министри са се превърнали в “партийни секретари” и се зарече да има сериозни разговори.
 

Отдавна е ясно, че рокади в състава на кабинета, начело с Мария Габриел при ротацията на 6 март ще има. Заявки бяха направени и от двете страни, но при уверението, че това ще се случи след предварителна оценка на работата на отделните министри. Първо на разговори ще се съберат премиера акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

 

Кои министри конкретно ще бъдат сменени - не се знае със сигурност. Ясно е, че промените ще се осъществят по взаимно съгласие, според заявките и на двете страни. Посочване на имена няма да има.




Денков няколко пъти увери, че няма да има сериозни промени, всичко ще се случва само при необходимост, защото има управленска програма, която трябва да се изпълнява. 

 

"Започнахме разговорите. Важно е да подчертая, че и в разговорите с Мария Габриел, и в разговорите с политическите лидери смятаме, че смените трябва да бъдат съвсем органичени и само там, където наистина има необходимост. В случая със здравния министър Христо Хинков - той сам каза, че иска да си тръгне. Разговорите вървят конструктивно", каза самият Денков днес.

 

Борисов обаче изглежда не мисли точно така. 

 

Ще имаме сериозни разговори, много от министрите са се превърнали в партийни секретари. Помня, когато се скриха от срещите, на които трябваше да се вземат решения - за реакторите, за оръжията за Украйна... Просто се скриха", заяви Борисов пред журналисти в парламента.

 

“Тече пропаганда, която няма да се отрази добре на ротацията", коментира още лидерът на ГЕРБ. Какво всъщност означава това - не е съвсем ясно. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 17493 |01.02.2024 Обществото пита: Шефове, които прикриват корупцията или медици, които я разкриват очернят името на болница "Лозенец"? Защо НС мълчи? . 9| 7056 |01.02.2024 Денков за "Трети март": Би ме притеснило, ако се окаже, че това е партия, която се оглавява от президента . 3| 4031 |01.02.2024 Петър Витанов: Няма място за политически инженеринг, хората сами искат алтернатива на това управление . 17| 4297 |01.02.2024 Депутатите почетоха жертвите на комунизма. "Възраждане" седнаха, БСП излязоха от зала
Реклама / Ads