Реклама / Ads
12| 4977 |13.05.2010 НОВИНИ

Седем общини скачат срещу проверки на ГЕРБ

.
Хасан Азис, кмет на Кърджали
Недоволни родопчани от седемте общини на Кърджалийска област се събират тази вечер на протестен митинг пред кметството в Кърджали в знак на протест срещу тенденциозното отношение на държавната власт и правителството на ГЕРБ към местното самоуправление.
 

От няколко месеца сме подложени на своеобразна репресия от държавната машина. Само срещу община Кърджали са образувани 108 проверки от различни институции, а срещу всичките общини от областта се водят общо 277 проверки. В същото време други кметства, близки до новата власт, не се проверяват.

Това обяви за Frognews.bg кметът на Кърджали Хасан Азис. Според него новото правителство на ГЕРБ е тенденциозно настроено към общини, управлявани от ДПС и партии от предишната власт. Това създавало напрежение в районите и не позволявало на администрацията да работи спокойно, уточни градоначалникът.

От края на април в областта е създаден инициативен комитет от бизнесмени, общественици и представители на общинската власт, който до сега е събрал над 54 хил. подписа под мотото: „Нормални условия за работа, силна местна власт”.

Инициативният комитет е организатор на протеста тази вечер. На него ще бъде приета декларация, която другата седмица ще внесат при президента, председателя на парламента, премиера, омбудсмана и дипломатически мисии от ЕС. От инициативния комитет се оплакаха, че областният управител Иванка Таушанова от ГЕРБ им е отказала ползването на зала в града и за това организирали проявата на открито.

Действията им са смешен плаче, поведението им е несериозно. Всеки ден излизат информации за нередовни сделки и разпилени държавни пари. Естествено е, че правителството и компетентните органи са длъжни да проверяват, та това са публични средства, европейски пари. Това заяви депутатът от ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева.

Тя е категорична, че в проверките няма никаква тенденциозност. Според нея кметовете от ДПС са живели в комфорт през последните 10 години и сега трябва да се изясни какво е ставало в тези райони.

От ГЕРБ твърдят, че събраните до сега 54 хил. подписа в подкрепа на кметовете не изразяват позицията на кърджалийци. Подписката била събирана от хора, които използвали служебното си положение и от лица облагодетелствани от старата власт.

Направен е пореден опит за манипулация, но в тези райони ДПС си действа чрез сила и принуда, както и по време на избори. Обществото обаче е достатъчно зряло и подкрепя действията на правителството за изясняване на всички допуснати нарушения на законите, коментира още Караянчева.

Според информация на Frognews.bg на 17 май в района се очаква да пристигнат на посещение лично премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4639 |12.05.2010 МВР с операция срещу наркоразпространителите . 0| 4549 |11.05.2010 Алма Матер скочи срещу орязания си бюджет . 4| 4580 |10.05.2010 Железничари скочиха срещу съкращенията в БДЖ . 10| 7636 |10.05.2010 МВР с нови удари срещу Октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads