Реклама / Ads
Frognews
17| 5939 |13.06.2011

Секс, бой и солна киселина във външно министерство

.
МВнР
“За първи път ме насили през март 2007 г. Пиян ме причака в една тъмна улица. Слезе от колата си и с ругатни ме хвана за врата и ме заби в земята. От усилието да се изплъзна от него имах изкълчване на пръстите на двете ръце. Той беше много пиян, говореше неразбрано. Аз виках от болка, изплъзнах се и в следващия момент той ме удари силно с юмрук в лявото рамо и аз паднах...”

Това е част от жалбата, която бившата ни консулка в Норвегия Михаела Енчева е подала до Комисията за защита от дискриминация, описва 24 часа. В нея тя обвинява в психически и физически тормоз високопоставен дипломат от Министерството на външните работи. Той се казва Димитър Димитров и е началник на отдел в дирекция “Политика за сигурност” в МВнР. Миналия месец жалбата й е внесена в КЗД, образувана е преписка и е назначен 5-членен състав. До края на юни той трябва да е събрал необходимитедокументи и да е проучил случая.

В обясненията си пред комисията Михаела Енчева твърди още, че Димитров й е счупил ръката при свада на паркинг до министерството след края на работното време. “Помолих го да спре да ме обижда и да се престане с този тормоз. Той, мълчейки, ме бутна, аз не паднах, но ми се изхлузиха обувките. Докато се оправях, той нарочно отвори вратата и силно ме бутна с нея. Тогава аз паднах и си счупих ръката. Той беше много доволен и се изнесе от паркинга. Третият път беше на 21 януари 2010 г., когато ме изблъска от единия от асансьорите с мотива, че аз съм уволнена и да не му досаждам.” Сагата между Михаела Енчева и Димитър Димитров се е развивала няколко години, както става ясно от документа, внесен в КЗД.

Дипломатът отказа официален коментар по случая, но според негови колеги от министерството той бил жертва на сексуално преследване от консулката. Димитров е давал няколко обяснения пред различни представители на ръководството на министерството. Обяснил, че Михаела е луда по него и го преследва. Затова извадил и ограничителна заповед, според която тя няма право да го доближава на 100 метра. За доказателство представил и разпечатка от мобилния оператор с повече от 800 есемеса, изпратени от номера на Михаела. Тя не отрича, че му пращала съобщения в пристъп на ярост или когато я предизвиквал пред колегите. Но и тя пазела негови есемеси и записи на телефонния секретар, направени в нетрезво състояние. Според нея той използвал ситуацията, за да я изкара луда. В жалбата си казва: “Системно започна да ме предизвиква чрез обиди като “парцал, боклук, вещица, пъпчив урод, маймуна, мелез и т.н.”

В допълнение към обидното си поведение разпространяваше слухове, че го преследвам, че съм без образование и неквалифицирана. Каза ми: “Аз теб ще те уволня, ще те вкарам в затвора и в лудницата”. Колегите почнаха да ме питат какво става. Няколко пъти, когато ме срещна в коридорите, ми каза, че съм била “досадна, мазна, само съм ходила по мъже”.

В министерството разказват как веднъж Димитров се бил заключил в кабинета си и се обадил на охраната, докато Михаела тропала на вратата отвън, крещяла, настоявайки той да отвори
. Високопоставен служител твърди, че е свидетел на тази ситуация. Било след края на работното време. В министерството нямало хора и той заедно с дежурния полицай успели да тушират напрежението между двамата. Енчева обаче настоява, че това е част от психотормоза и тактиката на Димитър Димитров да я злепостави пред колегите, като я предизвиква, изкарва я извън нерви, а после се представя за жертва. “Освен пред прекия ми началник г-н Димитров систематично ме клеветеше пред колеги от различни дирекции, включително “Човешки ресурси”. Пред колегата Георги Г. от дирекция “Политика за сигурност” каза “ти защо не отидеш при майка си и баща си в гробищата”. Тази драма стана достояние на обсъждане от колегите. В същото време на 10 ноември 2010 г. ме потърси да отида в “Пирогов”, тъй като е бил пиян и го бяха били и имаше сцепена устна и други наранявания. Аз отидох, защото го съжалих”, пише Михаела.

Според нея Димитров има изключително тежко пиянство. Казва, че навремето е нокаутирал с юмрук един български посланик, а през 2007 г. министър Ивайло Калфин разпоредил да бъде отстранен от министерството, защото извадил пистолет на депутат от БСП. В жалбата си тя твърди още: “Междувременно г-н Димитров си позволи да насъска интимната си приятелка адвокат Марияна Б. без всякакво основание и повод от моя страна на 10 юни 2010 г. да подаде жалба в СДВР срещу мен, че съм я заплашила със заливане с киселина, което е абсолютно фалшиво и несъстоятелно, предвид липсата на всякакъв интерес от моя страна към въпросната особа. Беше скалъпено светкавично дознание, където г-н Димитров се е явил в качеството си на свидетел срещу мен, без да се вземе предвид, че в същото време е подследствен по следствието, което се води срещу него за счупената ми на 6 януари 2010 г. ръка.”

След сигнала за заливане със солна киселина разследващите органи назначават психиатрична експертиза
. Д-р Костадинова от Центъра за психично здраве на ул. “Екзарх Йосиф” се подписва под диагнозата “персистиращо налудно разстройство” с препоръка на Михаела Енчева да бъде наложено “принудително лечение в психиатрично заведение от обикновен тип”.

Консулката обаче твърди, че експертизата е скалъпена и вторият подпис е на психоложка, която е приятелка на любовницата на Димитров Марияна. Според психиатрите “персистиращо налудно разстройство” е заболяване, което се развива бавно и подмолно без халюцинации или шизофренни мисловни разстройства в зряла възраст. Оформя се налудна система, която се превръща в мироглед за болния, смисъл на живота му. На практика повечето хора, които страдат от белези на хипохондрия, имат фиксации, фобии или параноя и могат да получат безпроблемно подобна диагноза. Тъй като не е лесно доказуема, тя е любим похват в юридически спорове. Интернет изобилства със съдебни решения, позоваващи се на тази диагноза.

Адвокатите на Михаела оспорват експертизата и прокурорът в крайна сметка я отменя. Тя си вади справка от независим специалист, че е напълно нормална, и бележка, че не се води на отчет към Столичния психодиспансер. Накрая разследващите назначават нова психиатрична експертиза, но този път и на двете спорещи за Димитров жени.

“Впоследствие г-жа Марияна Б. по някакъв начин е подхвърлила постановлението на прокурора и беше внушено на министър Младенов, че съм луда. И това при факта, че съм работила без проблем 5 г. във ведомството, че съм изпращана на работа зад граница като консул в българско посолство и че по време на работата ми в министерството съм минала редица проверки на ДАНС и имам валидни български, европейски и натовски сертификат за достъп до класифицирана информация”, пише Михаела.

“24 часа” установи, че Михаела Енчева наистина е имала достъп до натовска информация и е получила сертификат след проучване на Държавната агенция “Национална сигурност”. На 21 януари 2010 г. Михаела Енчева е уволнена от министерството заради историите с Димитър Димитров. Формалният мотив е, че нейната бройка се съкращава според новия устройствен правилник. По особено странна ирония на съдбата обаче точно на нейното бюро е настанена Красимира Трифонова. Това е консулката от Тайланд, която обвини посланик Камен Величков в сексуален тормоз. История със съвсем друг край. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Опасна киселина трови водите на Дунав 2| 4231 |28.03.2011 . Глобиха 2 500 лв. подбудител към заливане с киселина 2| 4054 |09.04.2010 . Заляха пловдивчанка с киселина 2| 3954 |24.03.2010 . Залетите с киселина студентки искат обезщетение от 215 хил. лева 3| 3802 |18.03.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ