Реклама / Ads
4| 4946 |24.01.2014 НОВИНИ

Серафим пое Неврокопската епархия

.
Серафим стъпи за първи път като Неврокопски митрополит на земята на своята епархия в село Бараково. На някогашната граница на Княжество България го чакаха десетки миряни и свещеници. Сред посрещачите бе и архимандрит Лукилиан, който е на над 90 години.
 

Духовният водач на епархията влезе в храм „Успение Богородично", осветен през 1920 година. Серафим се помоли в олтара. След това придружаваният от няколко свещеници митрополит пристигна в областния център Благоевград.

Пред катедралния храм „Въведение Богородично" се бяха събрали стотици миряни, деца, представители на местната и държавната власт, на образованието. Свещеници първи го поздравиха и му поднесоха кръст и цветя. Шествието влезе в църквата, която отесня от наплива на поклонници. Всички искаха да получат благословията на владиката. Най-напред му поднесе букет кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

„Радваме се, че Вие сте начело на епархията. Ние искахме Вие да сте митрополит. Вярваме, че ще сте достоен наследник на делото на покойния дядо Натанаил", каза градоначалникът. Тук бяха и зам.-областните управители Костадин Дурчов и Димитър Капитанов. Всички в храма притихнаха, когато заговори митрополит Серафим.

„Днешният ден наистина е особено радостен за всички нас. Защото вие получихте онова, за което молихте Бог да ви изпрати. Радостта е обща. Благодаря, че така топло изразявате своята любов, с която приемате избора за Неврокопски митрополит. Имам увереност, че занапред ще можем да работим заедно, в единомислие. За да продължим великото дело на митрополит Натанаил, царство му небесно", каза духовният глава на християните в Пиринския край. Пожела да има повече плодове на духовната нива на неврокопска епархия, да властва дух на любов, единство и сътрудничество.

„Разчитам на застъпничеството на всички вас, за да работим за доброто на църквата, народа и страната. Отговорността да съм епархийски архиерей на неврокопска епархия е огромна. Още повече натежава заради великото наследство и незабравимия спомен, които ни остави митрополит Натанаил. За един сам човек е непосилна такава отговорност, но Господ ни укрепява. Нека дерзаем, с негова помощ и общи усилия да бъдат оправдани радостта и очакванията, които всички вие имате", каза още митрополитът. Пожела на всички здраве от Бога, мир, любов в Христа, единомислие и духовен напредък за успех в добрите начинания.

По-късно той продължи пътя си към седалището на митрополията – Гоце Делчев, където общината обяви петък за неработен и неучебен ден. По време на пътуването си Серафим спря за среща с миряни и духовници в Симитли, Разлог и Банско.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5837 |19.01.2014 Патриарх Неофит посочи Серафим за Неврокопски митрополит . 12| 6307 |12.01.2014 Серафим и Григорий останаха в битката за Неврокопски митрополит . 2| 5430 |15.12.2013 Йоан и Серафим в битка за митрополит на Варна . 5| 4659 |14.01.2013 Софийската епархия одобри представители за Патриаршеския събор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads