Реклама / Ads
10| 4798 |08.10.2014 НОВИНИ

Шаламанов: Ако е саботаж в "Миджур", има пробив в сигурността на страната ни

.
Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов
Ако действително има саботаж, то това би било много сериозен пробив, особено по отношение на сигурността на страната. За контрол на подобни ситуации се изисква координация на най-високо ниво.
 
Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, помолен да коментира думите на Валери Митков, собственик на фабриката в Горни Лом, че трагедията е в резултат на саботаж.

Когато става въпрос за огромни количества натрупани взривни вещества и технология, която не е особено добре контролирана с технически средства за наблюдение и контрол, рискът е голям, посочи Шаламанов.

На въпрос дали държавата е „липсвала“ при контрола на завода в Горни Лом, той отговори: „Това звучи доста страшно. Надявам се да не е така, но не го изключвам. За съжаление в сферата на отбраната и в случая на утилизацията контролът е изключително занижен. Изказах моето притеснение, че когато става въпрос за такива рискови дейности, системата в момента работи неадекватно. Няма реална възможност за проследяване на взетите решения, на взетите мерки и последиците след това“.

„Аз ще предложа на следващия министър сериозни промени по отношение подобряване на качеството и модернизацията на сигурността – в това число и утилизацията. Техниката в българската армия е от времето на Варшавския договор. Ние 10 години сме страна член на НАТО и е крайно време да „влезем в крак“ с модерните въоръжени сили. Всеки път, когато участваме в мисии, разчитаме на евроатлантическата солидарност нашите войници за бъдат оборудвани и защитени“, заяви Велизар Шаламанов.

На финалния въпрос дали има пряка заплаха за сигурността на България заради конфликта в Сирия и нарастващата мощ на Ислямска държава, той отговори, че към момента пряка военна заплаха няма, но „службите и МВР трябва да вземат мерки занапред“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4841 |07.10.2014 Собственикът на взривения цех се оправдава с версия за саботаж . 8| 5115 |07.10.2014 Шаламанов: До 6 месеца трябва да имаме нови изтребители . 23| 8596 |20.09.2014 Велизар Шаламанов: 1.8 млрд. лв. за отбраната! . 2| 4377 |17.09.2014 Шаламанов: Вероятността за терористични актове винаги ще бъде заплаха за страните-членки на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads