Реклама / Ads
0| 2633 |18.07.2023 НОВИНИ

Шалапатова алармира за проблеми в работата на Агенцията по заетостта

.
Източник: БГНЕС
Още с встъпването ми в длъжност заявих, че ще разчитам на професионалисти, чиито опит и личностен интегритет ще им помогне да бъдат мои партньори в реализирането на нашите цели.
 

Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана от БГНЕС.


Шалапатова обяви, че заместник-министри ще бъдат Гинка Машова, която ще отговаря за политиките за развитието на пазара на труда и насърчаването на заетостта, Мая Василева, която ще отговаря за Агенцията за социално подпомагане, Николай Найденов, който ще отговаря за управлението на програмата
“Развитие на човешките ресурси”, и Десислава Стоянова, която ще отговаря за политиките в областта на трудовото право и общественото осигуряване.


“С моя заповед се проведоха няколко проверки и одити в министерството. Проверките показаха значителни пропуски в Агенцията по заетостта. Предприех кадровите промени по тези причини.

 

Това мое решение не е израз на политически пристрастения, а желанието с общи усилия да постигнем пълна прозрачност в работата на тази агенция”, каза министърът на труда и социалната политика.


Тя добави, че проверка е направена и в Агенцията по социално подпомагане, и в момента се запознава с резултатите от нея.


Шалапатова подчерта, че още от встъпването й в длъжност е искала да да повиши качеството на живот на децата, младите и възрастните хора, като им се осигури подкрепа.


“Имаме решителността да бъдем близо до хората”, категорична е Шалапатова. По думите й първата й работа при встъпване в длъжност е била да се погрижи за хората, пострадали при наводненията.


Тя коментира, че имат няколко важни приоритета, които искат да реализират.
“Нашите усилия са насочени към осигуряване към правото на всяко дете да живее в семейна среда. В момента близо 200 деца живеят в специализирани институти, което смятаме да прекратим като форма на грижа. Усилията ни са насочени към окончателното закриване на четирите останали дома за социални грижи за деца във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора. По план те трябваше да бъдат закрити миналата година.”, обяви тя.


В сферата на грижите за възрастни хора е предприета ключова стъпка, допълни министърът. “Инвестициите в размер на 753 млн. лв. включват създаването на нови 250 социално интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги с общ капацитет от 7500 души с увреждания. Тези средства са заложени в ПВУ, а освен това ще бъдат реновирани 81 дома за възрастни хора”, обяви тя.


Новият екип на министерството ще работи и за нова политика към децата. “През тази година започва създаването на работна група, която ще посвети работата си на ранното детско развитие. В резултат на това догодина ще започнем реализирането на ясен план за насърчаване на детското развитие с конкретни мерки и финансиране. Цел на нашия екип е до края на следващата година е да предложим цялостен пакет законодателни промени в сферата на социалната подкрепа за децата и семейства, която да позволи ефективното задоволяване на всички потребности на децата и семействата в нужда”, допълни министърът.


Шалапатова обясни, че предстои анализ на пенсионната система. “Редица европейски страни правят подобен анализ. Всеки един анализ на пенсионната система е съвместен процес, и ще разчитаме на експертизите на социалните партньори и на гражданите”, каза тя.


Заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова допълни, че в следващите две седмици предстоят срещи със социални партньори. Според нея застаряващото население не е предизвикателство само и единствено в България.
Министърът на труда и социалната политика коментира и прекатегоризацията на категорията на труд на служителите в спешната помощ. “Ковид-кризата ни показа колко е важно те да бъдат бързи и да бъдат до нас, когато разчитаме на тяхната опора. Създали сме работна група, в която участват двете министерства (Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика), и целта е до края на годината е тя да даде конкретни предложения”, обясни министърът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2541 |17.07.2023 Автоексперт алармира: Обучението в автошколите не е качествено . 0| 2899 |14.07.2023 Климатолог алармира: При всеки следващ ден с гореща вълна става все по-лошо. Жегата е тих убиец . 0| 2449 |13.07.2023 Световни организации алармират за риск от разпространение на птичи грип у хората . 5| 3061 |12.07.2023 Д-р Мими Виткова: Държавата е абдикирала напълно. Търговският статут на лечебните заведения няма да реши проблемите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads