Реклама / Ads
27| 7368 |06.04.2015 НОВИНИ

Шаренкова за Фрог: Конгресът подкрепи Добрев за мандатността и промените в устава

.
Подкрепям промените, които предложи Кирил Добрев за промяна на мандатността и отговорността на ръководството на БСП. Защото отричайки мандатността в парламента, те отричат вота на хората. За политика срещу Русия не се ръкопляска, иска се оставка. Това каза пред Фрог Светлана Шаренкова, която направи едно от смелите изказвания на вчерашния конгрес на БСП в НДК.
 
Одобрявам предложенията на Кирил Добрев за мандатността, не защото имам конкретни забележки към колегите от БСП в парламента, това е друг разговор. Одобрявам ги, защото съм съгласна с логиката на Добрев,че динамиката на политика е твърде голяма. И за дванадесет години всеки един депутат би могъл да даде своята креативност, своите идеи и енергия, след което да отиде да работи в друга сфера или се върне на низова работа в партията. А ако е толкова необходим в парламента, партията пак ще го издигне и пак ще го изберат за депутат. Това е едната страна на въпроса. Другата е, че с тези поправки ще се даде шанс на нови хора, на млади хора в БСП, посочи Шаренкова.

По отношение на мандатността и по отношение на отговорността, които трябва да носят ръководителите на БСП, съм твърдо зад Кирил. Защото отричайки мандатността се отрича вота на хората. Вотът на хората показва, доколко ги харесват. А сега, като се бетонират, какво правим ? БСП ще стигне до нивото на ПАСОК с 4-5% в парламента. А това не е добре нито за партията нито за страната, защото България се нуждае от силно ляво.

За съжаление така и не мина тази поправка, въпреки че ми се струва, че конгресът по принцип я подкрепи. Имаше един казус свързан с кворума, на два пъти се броихме. Дали имаше кворум или не, според мен конгресът прие поправката. Но ръковоството и Янаки Стоилов , който водеше заседанието, започнаха да  броят и нещата тръгнаха в обратна посока.Според мен предложението на Добрев бе добра промяна. Мисля, че на следващия конгрес подобен тип промени ще минат при всички случаи, заяви Шаренкова.

Тя коментира и идеята на Кирил Добрев за създаване на МОЛ. Тази идея фалира. Това бе една добре звучаща фраза, в която няма нищо, куха фраза.Не одобрявам в пространството да се хвърлят идеи, от които няма никакви последствия.

Кирчо Добрев има много добри качества, но с някои изхвърляния  губи възможността да влияе в партията. Баща му Кольо Добрев, Бог да го прости, преди излезе с позиция, ще чуе хиляди мнения, ще прецени всяка дума и всеки нюас. И тогава едно предложение може да мине, защото е трасиран пътя към него, посъветва тя по-младия си съпартиец.

Като провакация Шаренкова определи появата на лозунг в НДК, на който пишеше "Станишев, вън от БСП.." Смятам така, защото който има някакви претенции към Станишев, можеше да ги каже по микрофона, който бе отворен за всички. Лично аз вчера казах мнението си за Станишев. За съжаление не чух отговори по мойте въпроси, но аз ще продължа да ги задавам.

Бях дала своите предложения и корекции за промяна в резолюцията и те бяха отчетени. Те бяха във връзка със санкциите и отношениято ни към Русия. Според мен и председателят Миков засегна в доклада новия път, който трябва да се поеме спрямо Русия и левия курс на партията. А такава ли е политиката на Станишев?, коментира още Шаренкова.

Благодаря ти, че каза неща, които ние обикновените социалисти си ги мислиме. Той за мен е един от лидерите на лявото движение, като не става въпрос за формални постове, а за позиции.Така отговори Шаренкова, помолена да коментира думите на публициска Александър Симов, че нейното изказване е направило най-силно впечатление на конгреса.

Ето и цялото изказване на Светлана Шаренкова на вчерашния конгрес на БСП, което бе оценено като едно от най-силните от делегатите:

"Преди конгреса се чуха различни гласове. Едни казваха, че нямало нужда от политическа декларация, други бяха против промените в Устава.

Явно тези другари са доволни от статуквото. Статукво, довело партията до поредица загуби, до тежко разцепление и отлив на избиратели.

Затова днес на БСП е нужна промяна! Само тя може да върне доверието на хората.

Ще се опитам накратко да очертая две от най-важните промени: Първо – връщане на БСП към социалистическите традиции и ценности. Ясно да заявим, че пътят на „снишаване“, на конформизъм и компромиси с капитализма е път към никъде. БСП беше унизена чрез корпоративните управления, в които участваше по времето на прехода.На думи и в документи ние още през 2013-та приехме „радикалния ляв завой“, но на дело се разминаваме с него.Не отменихме плоския данък, не изпълнихме обещанията за АЕЦ „Белене” и „Южен поток”, не се изправихме категорично срещу бедността и корупцията, не подобрихме отношенията с Русия. Оправдахме се с коалиционните партньори. Но тези оправдания не тежат пред нашите избиратели, които са трудови и морални хора. Решителното връщане към социалните корени на партията, което започна ръководството на партията, трябва да бъде подкрепено от всички.

Втората важна промяна е свързана с външната политика: От години слушаме мантрата, че там сме добре! Членуваме в ПЕС и даже сме я оглавили.Но залисани в това доволство проспахме серия от фатални политически грешки, които отблъснаха дори част от твърдото ядро на левия електорат. Говоря, разбира се, за отношението ни към Русия. И това не е празен спор между русофили и русофоби. Добрите отношения с Русия винаги са били част от българската национална кауза! През 124 годишната си история Партията винаги е ратувала за добри връзки с православна и славянска Русия. Така беше до миналата година, когато наши министри си позволиха да ангажират БСП с антируски акции и реторика, които са в разрез с нагласите не само на социалистите, но на повечето българите! Днес българо-руските отношения са в най-ниската си точка, по-ниска дори от времето на СДС и Костов. За това състояние отговорност носим и ние. Даваме ли си сметка, другари, колко доверие изгуби БСП заради посещението на Вигенин при профашистката хунта в Киев? Или заради изявленията на военния министър Найденов, че на България и трябва „повече НАТО“, за да ни пази от Русия?

Да, България е член на Европейския Съюз и никой в БСП не оспорва и не подценява това! Но освен задължения ние имаме права в този съюз!

Наше право е да имаме СПЕЦИАЛНИ отношения с Русия. Тази българска кауза не беше защитена от представителите на БСП във властта.

Защо правителството с мандата на БСП не наложи вето върху санкциите срещу Русия през 2014-та година? Защо премиерът Орешарски демонстративно спря „Южен поток” след среща с американски сенатори? Защо министър Стойнев подписа без търг и ясни условия с американската Уестингхаус? Защо президентът на ПЕС Сергей Станишев не изпълнява решението на Конгреса и не работи за отмяната на санкциите, нито за специална политика на европейската левица към Русия.Защо любимият ни евросоциалист Мартин Шулц днес твърди, че Русия е агресор и може да бъде спряна само със сила! Същият този Мартин, който миналата година беше живата икона на лявото, а днес призовава за война.За такава политика не се ръкопляска, иска се оставка!

Реалностите в Европа и света се променят, но за съжаление Партията на европейските социалисти с българско участие и под българско ръководство влезе в безпринципен съюз с десните от ЕНП, направи тежък компромис с лявата си същност, легитимира и запази брюкселското статукво, продуциращо криза и бедност. ПЕС отклонява партньорството с новите леви партии като СИРИЗА, „Подемос” и други социални народни движения, наш естествен съюзник в битката за по-справедлива и по-социална Европа.

Нашият нов курс не трябва да бъде курс на послушание пред чужди интереси и диктат, а курс към реална социална политика, отговаряща на националния ни интерес.

Кога след загубата на изборите партията получи нова енергия и излезе на улицата? Когато проведе митинги срещу санкциите и срещу войната! А това е една силна лява кауза.

Кога нашите членовете и симпатизанти получиха надеждата, че БСП се връща към вярната линия, към корените си. Когато делегация начело с председателя Миков посети Москва.

Другари, новият курс ще бъде труден за отстояване!

Ще ни размахват пръст и от Брюксел и от Вашингтон.Но, важно е друго! Само така ще си върнем националното достойнство и доверието на хората! Само така ще побеждаваме на избори!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8415 |02.04.2015 Ангел Славчев пред Фрог: Банковото лоби държи депутатите на къса каишка . 27| 10470 |02.04.2015 Д. Кочков пред Фрог: Очаквам БСП да потвърди доверието си в моя професионализъм . 3| 5251 |31.03.2015 Вложител в КТБ за Фрог: БНБ се занимава с нашето незнание, вместо да дава обяснения . 28| 11964 |30.03.2015 К. Парамов за Фрог: При Цветан Василев не е имало фирма, която да е губеща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads