Реклама / Ads
8| 4411 |21.01.2015 НОВИНИ

Д-р Шарков: Вярвам на Спешна помощ, не на Местан

.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков
Вярвам на колегите от Спешна помощ, не на г-н Местан, че е толкова загрижен за тези неща, за които говори.
 
Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира в ефира на Нова тв исканата от ДПС оставка на министър Петър Москов заради статистиката, която съобщи относно нападенията над лекари от Спешна помощ. „Политизирането на този въпрос не решава проблема", допълни д-р Шарков.

По думите му данните, които изнесе министър Москов, са събрани от центровете за Спешна помощ в страната. „Когато г-н Местан, обвинява здравния министър Петър Москов в лъжа, обвинява в лъжа всички онези, които работят в центровете за Спешна медицинска помощ", допълни Шарков.

Оказва се, че разликата в данните на МВР и здравното министерство идват оттам, че повечето потърпевши не са подавали сигнали в полицията. „Това дали някой ще сезира органите на МВР за това, че е нападнат е негов личен избор. Искаме те да го правят, за да има в максимална степен съвпадение между статистиките от двете страни", добави зам.-министърът на здравеопазването. Според него обаче е по-важно защо ДПС поставя въпроса именно сега, след като имат данните на МВР от 17 декември.

„Интересно ми е кой на чия страна е в този конфликт? Статистиката на МВР и нашата статистика са верни, въпросът е какви мерки се взимат и защо едва сега", заяви д-р Шарков.

Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче уточни, че в изказването си пред парламента д-р Петър Москов е говорил за „регистрирани" случаи на насилие над лекари.

„Не се хващаме за думата. Обидно манипулативна е защитната теза на министъра на здравеопазването, като се опитва да противопостави лекарите на ДПС. Не 17, не 225, а дори и един случай на нападение над лекар е огромен обществен проблем. В този случай всички сме на страната на лекарите", заяви Хасан Адемов. Според него обаче министърът нарочно е заблуждавал, че регистрираните случаи са 225.

„Отговорността е лична, няма колективна отговорност. Няма такъв случай вината на отделни извършители да бъде прехвърлена върху цял един етнос", заяви д-р Адемов. „Ако министър Москов нямаше усещане за вина, защо се извини?".

„Министърът си позволява език на омразата и ксенофобско отношение. Заявихме, че ще имаме нулева толерантност по отношение на езика на омразата", заяви Хасан Адемов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4591 |20.01.2015 Москов праща Местан в Спешна помощ . 4| 4321 |15.01.2015 Москов: ЕС ни дава 85 млн. евро за Спешна помощ . 7| 4353 |10.01.2015 Москов обеща: Още тази година ще има промени в Спешна помощ . 50| 6169 |24.12.2014 Пак цигани, пак биха, пак лекар, пак от Спешна помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads