Реклама / Ads
0| 8019 |11.08.2010 НОВИНИ

Шашми при второто класиране в СУ

.
Вчера СУ “Св.Климент Охридски” обяви допълнителния прием за незаетите след приключилото второ класиране места в университета.
 

Според условията, обявени на сайта на висшето училище обаче, допълнителният прием е само за студенти, които до този етап на класирането не са били приети в нито една специалност.

От Студентско-ученическо движение “Призив за образование” обвиниха Алма Матер в “шашми с приема“. Съмненията си те мотивираха със съществуващата досега практика на трето класиране да отиват и студенти, които са били приети на предходните класирания, но желаят да минат в по-желана специалност. Тази година обаче студентите, които вече са приети в специалност по-малко предпочитана от тях, не могат да продължат да се борят за място в по-желана от тях специалност, а хора с по-ниски от техните оценки имат възможност да продължат в надпреварата.

Кандидат-студентите подозират, че това се прави, за да може да се запълнят колкото се може повече места, тъй като това има пряко отношение към издръжката на ВУЗ-а.

“Оставайки в по-нежеланите специалности, приетите на второ класиране не освобождават тези места, а бройките, които евентуално биха заели при досегашната система, също не остават незаети“, аргументират се от движението.

“Разбираме финансовите затруднения на Университета, следствие от орязването на над 10 милиона лева от бюджета му, но не мислим, че бъдещите студенти трябва да платят за това, като бъдат лишавани от справедливо разпределение по специалности. Смятаме, че нарушаването на принципа на приемане на най-добрите по успех не бива да бъде променян в движение за нечие удобство“, коментираха студентите.

Кандидате за висшето училище не изключват това да е свързано и с платения прием, който беше регламентиран от депутатите миналия месец. “Може би свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от “правилните” хора – разбирайте платежоспособните“, коментират от движението.

Платеното обучение според закона обаче е извън утвърдените за редовния прием бройки и не повече от 10% от капацитета на съответния ВУЗ за дадена специалност.

Очаква се днес група студенти да се срещнат със зам.-ректора Мирия Шишиньова, с която ще дискутират проблема с приема в Алма Матер.

Междувременно от ВУЗ-а обявиха, че свободните места в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са 666 за редовно обучение и 101 за задочно.

Свободни места при допълнителния прием са обявени в специалностите Българска филология, Археология, Икономика, Стопанско управление, Физика, Химия, Математика, Информатика и др.

Допълнителният прием ще се извърши на два етапа. Резултатите от първия ще бъдат обявени на 12 август, а от втория - през септември. Тогава в класирането ще могат да участват кандидат-студенти, които на предварителните изпити в СУ са изкарали високи оценки, но са били скъсани на матурите. Така в СУ ще може да се влиза и с оценка от поправителен на матурите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5586 |04.07.2009 Стартира първото класиране за елитните гимназии . 16| 12202 |07.06.2009 Европейска регата – временно класиране . 4| 5131 |23.05.2009 2500 деца извън детските градини след първо класиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads