Реклама / Ads
2| 4190 |01.09.2023 НОВИНИ

Шефът на БЛС така и не каза с колко ще се увеличат заплатите на медиците

.
От болниците зависи колко големи ще са заплатите на медиците, заяви пред bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той многократно отказа да каже с колко ще бъдат увеличени трудовите възнаграждения на лекарите и медицинските сестри.
 

Самите болници обаче казват, че заплатите не могат да бъдат увеличени. Общински, държавни и частни болници предупредиха, че няма да могат да осигурят началните заплати, заложени в колективния трудов договор, ако не се повишат цените на клиничните пътеки.

 

“Всички представители на ръководства на болниците казахме, че това е невъзможно, защото медицинският персонал на много места е на една пределна възраст, има клас прослужено време, в малките болници има много извънреден труд и с повишение на основните заплати би се получило уравниловка”, каза преди дни д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България пред NovaNews.

 

Причината да няма увеличение на заплатите на лекарите е липсата на пари в болниците.

 

“Няма как да се случи нещо, без да се обърне внимание на това, че средствата в здравеопазването в България практически не са 6 милиарда за медицински услуги, а само половината от тези пари. Това, че се опитваме да настроим директори срещу лекари, или лекари срещу директори, или общество срещу директори няма да реши проблемите“, заяви председателят на УС на БЛС.

 

В сградата на Министерството на здравеопазването днес ще бъде подписан Националния рамков договор за 2023-2025 г.

 

“Ще бъдат преизчислени всички направени прегледи с новите цени, които се подписват сега. По същия начин ще бъдат преизчислени и дейностите при общопрактикуващите лекари. Проблемите в специализираната помощ обаче са, че една немалка част от медицинските центрове заплащат на лекарите минимални проценти от този преглед. Има случаи, в които дори от стойността на прегледа медицинският център заплаща не повече от 30%. Това е големият проблем“, посочи още пред bTV Маджаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4384 |31.08.2023 Виталий Кличко: Киев планира да изгради още укрепления, тъй като все още има риск от руска атака . 3| 4729 |31.08.2023 Сблъсъкът за МВР: Ще забави ли Радев указа за освобождаването на главния секретар? . 0| 4251 |31.08.2023 Мъжът, убил жестоко приятелката си в Омуртаг, разказал, че се е спънала . 1| 4185 |30.08.2023 Общият показател на бизнес климата през август намалява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads