Реклама / Ads
31| 7298 |02.04.2014 НОВИНИ

Шефът на ДКЕВР: Открихме процедура за отнемане лиценза на ЕРП-тата

.
ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та и целта бе да гарантираме доставките за българските потребители. Това стана ясно от председателят на ДКЕВР Боян Боев, който бе изслушан в парламентарната комисия по енергетика.
 

Боев коментира казуса с електроразпределителните предприятия. "Проблемът ескалира още през пролетта на 2013 г., причината бе, че НЕК се лишава от необходимите финансови средства за осъществяване на дейността си чрез т.нар. прихващане на средства от страна на крайните снабдители към НЕК. Това пречи на компанията да се разплаща с доставчиците на ток. Ако се стигне до отнемане на лиценза им те ще имат правната възможност да оспорят това", обясни той, цитиран от БГНЕС.

ДКЕВР ще бъде принудена да назначи особен управител в тези дружества със задължения, при отнемане на лицензите. Той ще ги управлява, но няма да се разпорежда с имуществата им, заяви Боев. Общо взета натам върви процеса, който сме започнали до момента. Отнемането евентуално на лицензите няма да прекъсне нормалното подаване и снабдяване с електроенергия, коментира още Боев.

3-те ЕРП-та започнаха прихващане и удържане на средства от НЕК като насрещни вземания, но този ред е добре уреден в закона за енергетиката и в наредбата за методиката на ДКЕВР. Това каза от своя страна изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова по време на изслушването.

Не може и двете спорещи страни - 3-те ЕРП-та от една страна и НЕК и ДКЕВР от друга да спазват законодателството и да имаме този проблем, каза председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай.

Ако не се спазва законодателството, лицензът на ЕРП-та ще бъде взет, категоричен бе председателят на ДКЕВР Боян Боев. На следващото заседание на комисията ще разгледаме становищата на крайните снабдители, ще изискаме и допълнителна информация. А одитите на дейността им ще приключи през месец април т.г.- тогава ще видим дали да открием процедура и за разпределителните дружества на 3-те ЕРП-та, не само за търговските, категоричен бе Боев.

В нашето законодателство има празнина, която не регламентира докрай процеса при отнемане на лиценза, допълни той. Но тук говорим и за собствеността. Работим по възможността да определим реда за отнемането на такава лицензия за ЕРП-та. Ще анализираме европейското и българското законодателство, за да няма противоречия, заключи председателят на ДКЕВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5391 |01.04.2014 Шефът на Авиоотряд 28 - виновен . 5| 5916 |26.03.2014 ДКЕВР: Не е шега - газта поевтинява от 1 април . 8| 6413 |14.03.2014 Шефът на съюза на ловците пред Фрог: Савов успешно е издържал изпита за ловец . 29| 6235 |11.03.2014 Шефът на Сметната палата с бонуси и 6 заплати в аванс?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads