Реклама / Ads
0| 3373 |04.09.2022 НОВИНИ

Шефът на Европол: Операция “Оскар” подкрепя разследвания в държавите - членки на ЕС срещу олигарси

.
Катрин де Бол
Операция “Оскар” подкрепя разследвания в държавите - членки на ЕС срещу олигарси. Имаме разследвания, свързани с трафик. Това каза по БТВ шефът на Европол Катрин де Бол.
 

Една жена може да допринесе повече от един мъж в полицейските сили.  Чувствам се добре дошла и оценена. В полицията е важно един лидер да може да слуша хората, да чуе от какво имат нужда властите. Тук съм, за да разбера пред каква ситуация е изправена правораздавателната власт в България, обясни тя.  


Относно трагедията в Бургас, при която загинаха двама полицаи, тя обясни: “Бих искала да изкажа съболезнования към семейството на колегите и техните приятелите. Този инцидент показва колко рискова е задачата на един полицай. Показва рисковете, когато трябва да се бориш с престъпността. Тези канали на мигранти са задача на Европол. Когато се случи, незабавно подкрепихме българските власти. Започнахме с подход към каналите.  

 

За нас е важно да разберем  къде трафикантите търсят емигранти, какви са пътищата и как се организират. Те имат пари от престъпна дейност. Имаме анализи и правим разследвания, за да разберем къде е началото и края на всеки път - през Минск за  Германия, през Балканите и Беларус. 


Видяхме, че и преди войната бежанци се прекарват през Минск, пътуват през Литва и Латвия към Германия. Повече от 10 000 евро на човек искат от Ирак за Германия през Беларус.  Властите са отдадени, цялата правораздавателна общност се бори с престъпните мрежи. Те са много гъвкави. Те намират пропуските в системата и ги използват. 


ЕС се разглежда като място с добър живот. Ще се изправим пред хора, които искат по-добър живот и престъпниците ще се възползват. 


Вашите пристанища се използват от трафиканти на наркотици. Те са по-гъвкави от преди и използват криптирана комуникация. Трудно е да имаме достъп до нея. Влизаме и разбиваме криптирана информация и имаме представа как е изградена престъпната мрежа. Ръководителите не участват активно в трафика, Те се крият от ЕС.

 

Корупцията е характерна за всички престъпни организации. 60 процента от престъпните групи използват корупция. Използват и насилие. Използва се и вътре в самите групировки, за да се покаже ,ме трябва да си лоялен към групата. 


Те инвестират в транспортния сектор, например. Искат да използват парите си. За нас е важно да се борим и да изземем тези средства, за да не са толкова печеливши. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9795 |02.09.2022 Британското разузнаване: Путин си избра нов любим генерал вместо Шойгу - шефът на гвардията Виктор Золотов . 0| 3994 |31.08.2022 Шефът на МВР към Катрин де Бол: Тече интензивна полицейска операция срещу лица, замесени в каналджийство . 0| 2722 |31.08.2022 Шефът на Европол: Трагедията в Бургас показа как престъпните мрежи работят динамично . 0| 3194 |30.08.2022 Шефът на ”Булгаргаз”: Увеличението на цената на газа за септември ще е по-голямо от заявеното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads