Реклама / Ads
11| 4460 |10.03.2015 НОВИНИ

Шефът на КЕВР намекна за увеличаване на тока

.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова
Не знам дали ще се вдига цената на тока. Не знам дори дали аз ще съм в комисията до лятото. Възможно е при един последващ избор за председател да бъде избрано удобно политическо лице, което да може да се поддава на натиск.
 
Това бе отговорът на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова в сутрешния блок на бТВ на въпроса ще има ли повишение на цената на тока от 1 юли. Тя отрече да е оказван политически натиск върху дейността на енергийния регулатор.

Светла Тодорова все пак смята, че енергетиката трябва да се развива устойчиво, което не става без съответните средства. По думите й или трябва да бъдат увеличени цените, или да се направи план, чрез който в период от 2-3 години да се достигнат разходите. Относно снежния ад, обзел страната ни, Тодорова подчерта, че електрическите съоръжения са застраховани. Все пак според нея е необходима инфраструктура, което включва смяната на електромери.

Факт е, че в последните години има прекалено малко инвестиции в обновяването на електропреносната мрежа. През последните две години ЕРП-тата нямаха нито един лев признати разходи от регулатора по отношение на инвестиции на системата, което е различно от нейната поддръжка, за което дружествата имат достатъчно средства. Но е факт, че без инвестиции за обновяване на мрежата, то поддръжката й става по-трудна и все по-наложителна, когато има големи снеговалежи или други бедствия, посочи директорът на енергийния регулатор.

Макар да не сме тези, които да следят за ситуацията на електропреносната мрежа в страната по време на снеговалежите, ние сме в непрекъснат контакт с енергийното министерство и с представители на ЕРП-тата по райони, допълни шефката на КЕВР.

Що се отнася до промените в Закона за енергийната ефективност, които се обсъждат и трябва да бъдат приети, тя посочи, че за осъществяването им е необходима инфраструктура - смяна на всички електромери и на софтуера, което е свързано с доста големи средства.

Може да се окаже, че промените ще бъдат приети, но няма да могат да влязат в сила, докато не бъдат изпълнени всички условия и критерии за въвеждането им, коментира Тодорова. Това нещо може да бъде осъществено реално, когато имаме наличието на отворен пазар и когато потребителите ще могат да избират от различни тарифи, добави тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4514 |04.03.2015 Шефът на ФБР: С Борисов мислим еднакво . 2| 5094 |04.03.2015 Шефът на ФБР и президентът на Азербайджан при Борисов днес . 47| 10649 |27.02.2015 Фрог научи: Шефът на ФБР идва заради Сертов . 2| 5264 |26.02.2015 Вече няма ДКЕВР, а КЕВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads