Реклама / Ads
2| 3309 |11.04.2024 НОВИНИ

Шефът на МААЕ: Нападенията с дронове срещу държаната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна трябва да спрат!

.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси Източник: БГНЕС
Нападенията с дронове срещу държаната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна трябва да спрат, тъй като може да представляват "нов и сериозно опасен" етап във войната. Това заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.
 

Безпилотни летателни апарати атакуваха в неделя най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, удряйки сградата на реактор - най-тежкия подобен инцидент от ноември 2022 г., въпреки че ядрената безопасност не беше застрашена, информираха от МААЕ.

 

Москва и Киев многократно са се обвинявали взаимно в насочени срещу централата удари, откакто Русия я превзе седмици след като нахлу в Украйна. Всяка от двете страни поиска извънредно заседание на Управителния съвет на МААЕ малко след атаката в неделя.





Последните атаки от неделя "ни поставят в остра ситуация с последици в тази война", подчерта Гроси пред Управителния съвет. Той настоя Съвета "единодушно да подкрепи ролята на МААЕ за спазването" на принципите, имащи за цел предотвратяване на авария в централата, включително тя да не бъде атакувана.

 

Тъй като на заседанието не бяха представени проекторезолюции, вероятно ще се стигне до размяна на изявления от двете страни на заседанието, което се провежда при закрити врата.





"Заседаваме днес, а аз ще се срещна със Съвета за сигурност на ООН следващата седмица, защото от първостепенно значение  е да се гарантира, че тези безразсъдни атаки няма да бележат началото на нов и много опасен фронт във войната", отбеляза Гроси и призова: "Ударите трябва да бъдат прекратени!"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2417 |11.04.2024 Гришо отпадна на 1/8-финал на Мастърс турнира в Монте Карло. Първата ни ракета загуби от датчанина Руне . 19| 2662 |11.04.2024 "Галъп": Ако изборите за НС бяха в началото на април, разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ е около 10% . 2| 2441 |11.04.2024 Зеленски: Започнали сме да произвеждаме системи за ПВО, но това отнема време, през което губим хора . 5| 2317 |11.04.2024 Мемоари на бореца срещу диктатурата Навални ще бъдат публикувани посмъртно на 22 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads