Реклама / Ads
6| 4786 |17.08.2008 НОВИНИ

Шефът на ОЛАФ идва за корупцията по върховете

.
По покана на вицепремиера и отговорник за усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева в четвъртък у нас пристига генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер.
 
За посещението се знае от седмица, но не е ясно какви въпроси ще постави г-н Брюнер на управляващите в София. Пред Дарик радио министър Плугчиева заяви, че освен с нея, той шефът на ОЛАФ ще се срещне и с министър-председателя Сергей Станишев, с главния прокурор Борис Велчев и с министрите на вътрешните работи Михаил Миков и на правосъдието Миглена Тачева. Щели да бъдат обсъждани възможностите за обучение на нашата администрация за превантивно пресичане на измамите с европари.

Мисия от Берлин идва у нас в края на месеца, за да обучава българската администрация как да не допуска нередности при оценката на европроекти, съобщи още Плугчиева. Обучението на първата група чиновници започва през септември.

Това е официалвата версия за посещението.

Неофициално обаче се говори, че г-н Брюнер ще изрази недовоството на Брюксел от съмненията, коиот бяха изразени от българските управляващи по отношение на някои заключения в доклада на ОЛАФ от края на юли. Тогава се наложи след реплики на президента Първанов ДАНС да провери твърденията на ОЛАФ, говорителят на организацията да заяви, че Европейската служба застава зад всяка дума в доклада.

В София Франц-Херман Брюнер ще се срещне на четири очи и с депутати от Комисията по вътрешен ред и сигурност.

Той ще постави ребром въпроси пред главния прокурор Велчев за бездействието на прокуратурата по сигналите за корупция във висшите етажи на властта.

Посещението е проява на контрол и недоверие към българските институции, които трябва да се борят с престъпността, заявиха пред Frognews.bg депутати. Брюнер ще покаже на управляващите, че Брюксел не вярва на голи обещания и екшън планове, които не се изпълняват. Шефът на ОЛАФ е искал да се види и с президента Георги Първанов, но последния замина на олимпиъските игри в Пекин. 

Целите на ОЛАФ

Мисията на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) е защитата на финансовите интереси на Европейския съюз и борбата с измамите, корупцията и с други нередности, в това число неправомерни действия на европейските институции. В стремежа си към изпълнение на тази мисия по отговорен, прозрачен и икономически ефективен начин, OLAF полага усилия за предоставяне на качествени услуги на гражданите на Европа.

Методите

OLAF изпълнява своята мисия като провежда напълно независимо вътрешни и външни разследвания. Службата също така гради работата си в тясно и постоянно сътрудничество с компетентните органи на страните-членки с цел координация на тяхната дейност. OLAF осигурява необходимата подкрепа и техническо ноухау на страните-членки, за да подпомогне борбата им с измамите. Службата участва в разработването на стратегията за борба с измамите на Европейския съюз и провежда необходимите инициативи за засилване на ефективността на съответното законодателство.

Принципите

Дейността на OLAF се основава на принципите на честност, безпристрастност и професионализъм, законосъобразност и спазване на правата и свободите на личността.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6323 |06.08.2008 Вестник БИЛД: ЕС не е подготвен за размера на корупцията в България . 2| 5338 |28.07.2008 Ексшефът на кабинета на Румен Петков пи кафе в ДАНС . 10| 5104 |27.07.2008 България - с нулев напредък в борбата с корупцията . 3| 5094 |02.07.2008 Шефът на фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads