Реклама / Ads
7| 5549 |06.02.2014 НОВИНИ

Шефът на печатницата на БНБ: Не можем да отпечатаме бюлетини сами

.
Капацитетът на печатницата не позволява самостоятелно да изпълним задачата по отпечатване на бюлетините. Печатницата на БНБ е специализирана. Тя е предназначена за изработване на ценни книжа, паспорти, лични карти, визи, бандероли - всичко, което е под контрол на Министерство на финансите.
 

Това каза Георги Симеонов, изпълнителен директор на печатницата в Българка народна банка (БНБ), на заседание на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, предаде Фокус.

„Информирахме писмено Народното събрание и Министерски съвет за нашите притеснения, които възникват по изработването на бюлетините.", обясни Симеонов.

„Разполагаме с две машини, които можем да ползваме за изпълнение на тази задача. Едната машина е ролна и можем да изпълним задачата и листът може да бъде 61 см. Другата машина е листова и можем да изпълним до 100 см. Това са нашите притеснения, тъй като капацитетът на печатницата не позволява самостоятелно да изпълним тази задача. Тя е голяма по обем, не е по нашите възможности", заяви Симеонов.

Той уточни, че повече от 10 години печатницата в БНБ в консорциум с „Дунав прес" „Демакс" е изпълнявала отпечатването на бюлетините и не е имало проблеми. „Нямаме проблем да го направим заедно. Поотделно и трите печатници не могат да изпълнят тази задача самостоятелно", посочи Георги Симеонов.

„Имаме 24-часов финансов надзор и контрол от Министерство на финансите. Те проверяват абсолютно всичко и без тяхно разрешение нищо не може да излезе от печатницата", подчерта той.

Божидар Василев, технически директор на печатницата на БНБ, добави: „Нашите най-големи притеснения са, че нашите ограничения в ролния печат, който е по-продуктивен и по-бърз, са до 61 см дължина на бюлетината и в листовия печат - до 100 см.

Досега печатът на изборните книжа е започвал не по-рано от 10 дни преди изборния ден, ЦИК е дала одобрение за печат 10 дни преди изборния ден. В тези дни ние трябва да отпечатаме, да перфорираме, да номерираме, да кочанираме, да сгънем и да транспортираме безопасно бюлетините до всяка една районна избирателна комисия. Няма невъзможни неща, въпросът е времето, в което то трябва да се изпълни".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5112 |15.01.2014 М. Константинов: Първанов си е шефът за мнозина в БСП . 6| 4688 |10.01.2014 Шефът на Сметната: Сидеров винаги е бил с изрядни декларации . 24| 7229 |26.12.2013 Шефът на БХК не дава хората да се защитават с оръжие . 14| 7985 |22.12.2013 Шефът на НЗОК: Здравето е скъпо и всички трябва да си плащаме за него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads