Реклама / Ads
0| 5366 |07.05.2014 НОВИНИ

Шестима надзиратели аут за бягството на Шатката и Мартинес

.
Най-малко шестима от надзирателите в Централния софийски затвор ще бъдат наказани заради двамата бегълци, пише "Стандарт". Виновните за гафа ще бъдат обявени в петък, съобщиха от правосъдното министерство.
 

Осъденият за убийство пернишки килър Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес избягаха на 30 април. Чужденецът първи напуснал сградата през централния вход около 14,30 с фалшива бележка, че е пуснат в домашен отпуск. Камерите на затвора засекли за последно Шатката в 17,09 ч. Липсата на двамата била установена едва около 20,30 ч по време на вечерната проверка. За да излезе през парадния вход, Хосе Мартинес е минал през 3 поста.

Най-щателен е трябвало да бъде контролът на пост номер 3. След него Мартинес е тръгнал по коридора към пост номер 1 на официалния вход. Там също не срещнал особени проблеми, още повече че излизането му съвпаднало с истинска опашка от посетители за кулинарния празник на италианската кухня. На бариерата никой не си направил труда да провери какво прави гватемалецът навън. Все пак Мартинес е от следствените, които са на по-облекчен режим. Два часа и половина по-късно се измъкнал и Николай Николов-Шатката. Перничанинът е с присъда от 20 години за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо и е лежал в седми отряд на четвъртия етаж в затвора. Въпреки че е на строг режим, най-вероятно заради показанията си срещу бандата "Килърите 3", Шатката е получил малка индулгенция - да поддържа парната инсталация на затвора. Пернишкият убиец обаче останал силно разочарован, след като "Килърите 3" получила обвинения само за едно убийство. Очакванията на Шатката за по-лека присъда заради разкритията за бандата на Бай Васо останали напразни. Затова Николов измислил свой план за бягство. Леснотата, с която го осъществил, звучи невероятно.

"Цялото бягство му е отнело не повече от две минути", твърдят бивши надзиратели. За толкова Николов е успял да пробяга разстоянието от около 60 метра и да излезе на свобода. Не е ясно как Шатката е успял да убеди надзирателите, че трябва да отиде в затворническата столова на първия етаж. Оттам Шатката отворил вратата към тръбите на парното и се озовал в подземния коридор с тръбите. Излязъл при печките в готварското помещение на офицерския стол. Оттам към свободата го деляла врата с едно резе, разказват пътя на бягството запознати. Не е ясно дали и двамата бегълци са имали подробен план какво ще правят навън. По-вероятно е те още да са в страната и да търсят начин да напуснат България или през "зелена граница". Според полицейска информация Шатката би потърсил начин да стигне до Испания, където пернишките бандити имат добри контакти с местни престъпници от 10-15 години. Двамата бегълци са обявени за издирване, а вече е задействана процедурата по обявяването им за търсене и на страницата на Интерпол, уточниха от МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5947 |05.05.2014 Чолакова: Бягството на Шатката и Хосе от затвора е планирано . 4| 6593 |02.05.2014 Шефът на софийския затвор мълчи за бягството през парното . 1| 4942 |22.03.2014 Шестима лекари виновни за смъртта на българка в Италия? . 63| 5420 |20.03.2014 Плевнелиев реши за ЦИК: по 1 член от „Атака” и ДПС, петима от КБ и шестима от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads