Реклама / Ads
4| 5839 |15.10.2013 НОВИНИ

Шок! Химикали натровиха над 80 деца в Бургас

.
Много деца, които тренират в басейна на Младежкия дом, са с тежки дихателни проблеми и алергии от химикалите във водата. Нивото на хлора е 5 пъти над допустимото. Родителите плашат със съд Общината
 

Втори случай от началото на септември изправи на нокти родители и треньори в плувния басейн на Младежкия дом. Изпуснато количество над нормата на хлор и други химични вещества във водата е причина за тежки  дихателни проблеми и алергии на повече от 80 деца плувци, които са възпитаници на спортното училище. Родители заплашиха, че ще се обърнат към съда ако не бъдат взети мерки. В басейна плуват повече от 500 души - състезатели по ватерпол и деца, съобщава "Флагман"

„Слагат някаква киселина която има явно реакция с хлора и тъй като вентилацията също не е изрядна и става този газ. Това е втори случай. Първата седмица нормата на хлор във водата беше 0,6, а после рязко скочи с показател 5. Отрова!!! – сподели Соня Стойчева треньор в плувен клуб „Бриз”.

Само пет или шест минути след като децата са влезли във водата и започват да кашлят, да се давят, излизат замаяни. Знаете, че хлора стои ниско във водата – вайкаше се и треньорът Тодор Костов.

„Ситуацията е такава от събота. Никой не ни казва какво пуснаха във водата, но децата получават пристъпи от кашлица. Задушават се. А гоним нормативи” – споделя и треньорът на плувен клуб „Черноморец” Люба Панайотова.

Според треньорите по плуване, които също се оказаха с обриви от качеството на водата, вентилацията не смогва да работи добре. Или е спирана умишлено защото вдигала шум. „Тук в близост до младежкия дом живее общински съветник, чието име няма да назовавам. Човекът Х не искал вентилацията да вдига шум и взеха да я спират. – разказа още Соня Стойчева. – И заради него ние ще се издушим”.

Днес служители на фирмата която подържа басейна, както и инспектори от РЗИ Бургас са взели химични проби от водата в басейна. Количествата на хлора са установени в нормите, но остатъците от изпарения във въздуха все още правят престоя в сградата непоносим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4778 |07.10.2013 Изхвърлиха шефа на Фонда за лечение на деца . 2| 5253 |05.10.2013 Търсят изчезнали деца с мегаекрани . 4| 5482 |01.10.2013 Бащата на едно от пушещите деца се обади в ДАЗД . 1| 6494 |01.10.2013 Психолог: На майката, която кара децата си да пушат, трябва да се помогне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads